Akropol ja ESC blokeerisid kümnekonnaks minutiks Bekkeri sadama

Oliver Rand

Omanditüli Bekkeri sadama alal asuvate ehitiste üle jõudis eile palgatud turvafirmade konfliktini, kus sadama haldajat esindav Akropol takistas sadamasse sissepääsu, Bekkeris väidetavalt ehitisi omavate firmade palgatud ESC aga väljapääsu.

Kümmekond ESC mundris turvatöötajat blokeeris eile pärastlõunal kella kolme paiku Bekkeri sadama peavärava, vastates niimoodi sadamat haldava AS-i Balti Baas teenistuses oleva turvafirma Akropol töötajate keelule lasta sadama territooriumile seal väidetavalt sadamaehitisi omavate N-Terminaali ja Oü Wido esindajaid.

ESC ja Akropoli turvamehed vahetasid teravusi ning vaatasid teineteisega lukustatud uste tagant tõtt umbes veerand tundi, seejärel taandusid ESC mehed kolme dzhiipi ning sõiduatosse, sest vastaspool oli ähvardanud politsei kohale kutsuda.

Erafirmade konflikti jälgis poole tunni vältel paarisaja meetri kauguselt ka politsei, kuid ei sekkunud. ESC masinad jäid peavärava lähedusse valvama kuni viieni õhtul, siis vähendati valvet ühe autoni.

Tüli põhjuseks hoonete ostutehing

Bekkeri sadamat haldava AS-i Balti Baas ning Oü Wido ja N-Terminaali konflikt sai alguse pärast seda, kui viimased väitsid, et on ostnud endale sadama territooriumil asuvad hooned ning kai. AS Balti Baas peab ostutehingut ebaseaduslikuks, kuna selle on sõlminud väidetavalt müügivolitusteta AS-i Balti Baas eelmine juhtkond. Omandivaidlus sadamakai ning tehase- ja administratiivhoone üle on jõudnud kohtusse, kuid Oü Wido ja N-Terminaal on püüdnud mitmel korral turvafirma abil sadamasse pääseda.

Oü Wido ja N-Terminaali esindav advokaadibüroo Concordia vanemadvokaadi abi Tarvo Lindma avaldas kahetsust, et AS Balti Baas rikub seadust ning ei lase neid sadama aladele. "N-Terminaalile kuulub sadamakai, Widole tehase- ning administratiivhoone, firmade tegevuse takistamine omandi ligipääsmatuse tõttu toob neile väga suurt kahju," kinnitas Lindma.

Sekkumist vaidlusalasesse küsimusse enne kohtulahendit põhjendas Tarvo Lindma kohtu asjaajamise venimisega. "Lootsime, et vastaspool on aru saanud ning lõpetab meile kahju tekitamise," lisas ta.

AS-i Balti Baas juhataja Rein Pinn nimetas omakorda ebaseaduslikuks N- Terminaali ja Wido tegevust. "Asjaõiguse seadus ütleb, et kui meie hooned on väidetavalt ebaseadusliku lepinguga omandatud, siis on meil õigus neid kuni kohtulahendini enda käes hoida," ütles Pinn. "Arusaamatuks jääb see ruttamine ning asjatu pingete tekitamine. Need ei vii kuhugi."

ESC nõukogu esimees Jaanus Rahumägi eitas eile kategooriliselt, et firma töötajad blokeerisid viivuks peavärava. "See on vale, ütlesin vaid poistele, et minge kahe ukse vahele, seal on soojem," lausus Jaanus Rahumägi. "Kui kellelegi jäi mulje, et blokeeriti, siis oli see mulje ekslik, sest juhtkond meestele sellist korraldust ei andnud."

Jaanus Rahumägi väitel osales ESC aktsioonis seetõttu, et turvafirma palkajad olid viidanud kokkulepetele, mis võimaldavad neil sadama territooriumile pääseda.

Politseikomissar ostis sealtsamast kinki

Põhja-Tallinna politseikomissar Vello Kaldmäe eitas eile Eesti Päevalehele antud usutluses, et politsei jälgis Bekkeri sadamas hargnenud sündmusi eemalt. "See on firmade omavaheline asi ning politseil pole õigust sekkuda nagu neilgi juhtudel, kui mees ja naine kodus lärmavad, kuid veristamiseks ei lähe," lausus politseikomissar.

Kui Eesti Päevaleht osutas, et sündmuskoha lähedal nähti komissari valget Mazdat ning politseivärvides Suzuki Vitarat, möönis Vello Kaldmäe, et oli tõesti läheduses. "Seal lähedal on üks kristallikauplus, käisin sealt järgmisel kolmapäeval toimuvaks juubeliks kingitust ostmas. Nii et minu kohalolekut võib nimetada juhuseks," väitis politseikomissar.

AS Balti Baas koostas eile politseiameti peadirektorile juhtunu kohta avalduse. "Kuna transpordipolitsei ega Põhja-Tallinna politseijaoskond ei suuda otsustada, kelle asi on tegeleda Bekkeri sadamaga, otsustasime saata avalduse politseiülemale," lausus Rein Pinn.