Operatsioonisüsteem Windows XP lasti välja 25. oktoobril 2001 ning hinnanguliselt töötab sellega siiani veel iga viies Eesti arvutikasutaja.

Microsofti tehnilise toe lõppedes ei saa XP-kasutajad enam turvauuendusi ning viirusetõrjeprogrammid ei suuda arvutit täielikult kaitsta. "Arvuti töötab küll edasi, kuid võib olla internetti ühendatuna viiruste suhtes haavatav. Parim soovitus on minna üle uusimale operatsioonisüsteemile," selgitas Microsoft Baltikumi tootejuht Andres Sirel.

Paljud ettevõtted, kes toodavad Windowsile tark- ja riistvara, lõpetavad ajapikku samuti Windows XP operatsioonisüsteemi kasutavatele toodetele oma toe pakkumise. Turvalisuse ja hetkel saadaoleva kõige pikaajalisema ametliku toe saamiseks tasub senine Windows XP ja Office 2003 asendada Windows 8.1 ja Office 2013 või pilvepõhise Office 365 tellimusega.

Selleks, et kontrollida kui hästi olemasolev arvuti, riistvara ja rakendused uute versioonidega ühilduvad, on väljatöötatud Windowsi kodulehelt leitav tasuta tööriist.

Operatsioonisüsteemi vahetamise käigus aitab olemasolevaid andmeid ümber tõsta tasuta rakendus Laplink PCmover Express. "See on lihtne võimalus tõsta vanast arvutist andmeid uude või talletada neid kõvakettale. Käepärane viis andmete säilitamiseks on ka 7GB tasuta kettaruumi pakkuv OneDrive.com pilveteenus," tõi Sirel välja. Nii saab andmeid brauseri kaudu otse kopeerida pilveteenusesse ja hiljem alla salvestada või hoidagi neid otse pilves.

Tallinna Polütehnikumi IT ja telekommunikatsiooni erialaosakonna juht Andres Ojalill kinnitas, et eriti oluline on operatsioonisüsteemi väljavahetamine just avalikel asutustel ja ettevõtetel. "Kui mõni asutus otsustab pärast 8. aprilli XP-ga töötamist jätkata, siis minul isiklikult kahaneks usaldusväärsus sellise ettevõtte vastu. Kui ei hoolita enda ega kliendi andmete turvalisusest, siis millest üldse hoolitakse?" küsis Ojalill.

"Kui juba migratsiooniprojekt läbi viia, siis võimalikult värske versiooni peale," kinnitas Ojalill. Tema sõnul on Tallinna Polütehnikumi enam kui aastane Windows 8 kasutuskogemus näidanud, et see samm õigustas end igati. "Kooli IT halduskulud on püsinud madalal ja kasutajatele on õnnestunud varasemast paindlikumat keskkonda pakkuda," lisas ta.

Windows Update saatis kõikidele Windows XP-ga arvutitele toe lõppemise kohta 8. märtsil ka teate ning kordab seda edaspidi kord kuus. Eraldi avanev aken kutsub üles tutvuma teabega toe lõppemise kohta.