Tallinnaga viie kooli remondis ning nende edasises haldamises ja rentimises kokku leppinud BCA Center OÜ müüdi OÜ-le Raldon, mille taga on Oliver Kruuda hea sõber Mati Tusov.

Linn on BCA-ga sõlminud lepingu, millega firma saab iga kooli eest järgneva 30 aasta jooksul aastas umbes 10 miljonit krooni renditulu. Inflatsioonilisa arvestades on oodata kogutulu umbes 2 miljardit krooni.

Raldon maksis müüja Kalev Real Estate Companyle (Kalev REC) ostusumma 70 miljonit krooni, saades sellega kaasa 372,2 miljoni kroonise laenu­koormuse.

Loobuti piima kasuks

Tekib küsimus, miks pidi Kalev sõlmima sellise esmapilgul ebasoodsana näiva tehingu. Kalevi õigusteeninduse juht Allan Viirma selgitas, et ettevõte tuli müüa, sest kontsern soovib piimandussektoris laieneda. Selleks vajaliku raha saamiseks olid pangad aga seadnud nõudmise vähendada kontserni laenukoormust.

“Kuna koolide renoveerimiseks oli võetud suur laen, siis oli pankadega kokkuleppe osa, et laenukohustuste vähendamise käigus müüakse ka OÜ BCA Center osalus,” märkis ta.

Tehingu hinda ei pea Viirma Kalevi jaoks ebasoodsaks. “Pigem on tänane majanduskeskkond ebasoodne igasuguste müükide jaoks. Tehing on Kalevile mõistlik, sest Kalev REC-l on tagasiostuõigus ja majanduskeskkonna paranemisel on seda võimalk kasutada,” lisas ta.

2006. aasta lõpus sarnaselt Kruudaga Tallinnalt renoveeri­mise ja hilisema rentimise eesmärgil viis kooli saanud Urmas Sõõrumaa ei pidanud müügihinda ülemäära odavaks.

“Arvan, et arvestades tänast päeva on hind täiesti normaalne,” sõnas ärimees. Sõõrumaa ise oma koole renoveerivat firmat Vivatex Holding müüa ei kavatse ega ole sellele mõelnudki.

Tallinna abilinnapea Kaia Jäppinen ütles müüki kommenteerides, et BCA omanikumuutus koole ei mõjuta.

“Meil on koolide remondiks sõlmitud leping BCA Center OÜ-ga. Lepingu järgi on linn koolihoonete renditeenuse ostja ning teenuse osutamisega kaasnevad kohustused on erapartneri kanda,” sõnas ta.

Kalev ja Raldon on tihedalt koostööd teinud varemgi. Näiteks müüs Kalev REC 2003. aastal pärast kommivabriku Tallinnast Jürisse kolimist Raldonile endise vabrikuhoone.

Mati Tusovilt kommentaari küsida ei õnnestunud.

Paisuv piimakontsern vajab laene

•• Kalevi viimastest tehingutest on selgelt näha, et kontserni üheks arengusuunaks on võetud piimatööstuse arendamine.

•• Augusti lõpus sõlmis Kalevi piimatootjast tütarettevõte AS Kalev Paide Tootmine lepingu OÜ Põlva Piim Tootmise ostuks. Kalev peab firma eest välja käima 313 miljonit krooni.

•• Septembri lõpus teatati järgmise piimakombinaadi, AS-i Tere ostust. Tere kuulus seni Kalevi suuromanikule AS Rubla. Tehingu hinnaks kujunes 929 miljonit krooni. Mõni aeg hiljem selgus, et Kalev võtab Rublalt 625 miljoni krooni laenu.