Nõmme üldplaneeringus asjakohaste kaitse-ja kasutustingimuste määramiseks tellisid Tallinna Linnaplaneerimise Amet ja Kultuuriväärtuste Amet Nõmme arhitektuuri kaardistamise. Iga hoone kohta koostati väli- ja arhiivitöö tulemusena ankeet, anti väärtushinnang ja kanti andmed kaardile. 7. novembri üritus toimub koostöös Nõmme elanikke ühendava Nõmme Tee Seltsiga ja on pühendatud nõmmekate Glehni lossi rahvakoosoleku 10. aastapäevale.


Ühe esimese Eesti linnana kehtestas Tallinn juba 2001. aastal kaheksa miljööväärtuslikku hoonestusala, eesmärgiga hoida ja väärtustada unikaalseid linnaosasid. 1926. aastal linnaõigused saanud ja 1940. aastal Tallinnaga liidetud Nõmme on täna Tallinna suurim miljööala. Nõmmele on peaaegu 140 aastase linnaks kujunemise aasta jooksul ehitatud ligi 6000 maja.


Tallinna eeslinnad on kõik ise nägu. Nõmme kõige olulisem tunnus on, et majad on projekteeritud metsa alla. Vastupidiselt näiteks Kalamajale ei saa Nõmme puhul rääkida ühtsest arhitektuurikeelest, sest Nõmme jaoks on ühtviisi iseloomulikud nii historitsism, traditsionalism kui ka funktsionalism. Nõmmel on olnud suhteliselt püsiv elanikkond. Viimastel aastatel on Nõmmele kolinud uue lainena palju uusi inimesi, kes hindavad sealset keskkonda. Väljakujunenud miljöö kohustab ka uusasukaid järgima Nõmmel väärtustatud ja eelkäijate loodud ehitustraditsioone.


Miljööala staatus Tallinna üldplaneeringus tähendab mitte ainult omanike, vaid ka laiema avalikkuse huvi linnaosa väärtuste säilimisel ja kohustab omavalitsust seda tagama. 2004.a. vastu võetud Nõmme ehitusmäärus sätestab üldisemad põhimõtted Nõmmel ehitamiseks ja restaureerimiseks, s.h näiteks hoonete kõrgused ja krundi täisehitusprotsendid. Tallinna linn on viimastel aastatel asunud täpsustama ja kaasajastama kehtivaid reegleid, heaks näiteks on kehtestamisel olevad kesklinna miljööalade teemaplaneering ja koostatavad Lasnamäe elamualade ja Põhja-Tallinna üldplaneering, kus üksikasjaliku inventuuri alusel kehtestatakse nõuded konkreetset piirkonda, kvartalit või maja silmas pidades.