Juuni alguses taotles Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive keskkonnaametilt luba alustada Suur-Pakril geoloogilisi puurimistöid, selgitamaks, kas saar üldse sobib tuumaelektrijaama asukohaks. Ettevõte loodab uuringutega pihta hakata juba lähikuudel.

Rohelise tule Suur-Pakril pinnaseuuringute alustamiseks andis Eesti Energiale majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts tänavu veebruaris ettevõttele saadetud kirjas, milles soovitas tuumajaama ettevalmistustöödega pihta hakata. Seega küsis Liive ametilt luba puurida saare paesesse pinnasesse kuni viis auku. Üks nendest oleks 300 meetri sügavune, ülejäänud küüniksid 30 meetri sügavusele. Kaks madalamat auku tuleks aga otse Pakri maastikukaitsealale.

Saare loodusväärtused ohus

„Geoloogiaalaste andmebaaside alusel ettevõtte poolt läbi viidud uuringud ei anna täna võimalust väita, et tuumaelektrijaama rajamine Suur-Pakrile vastaks rahvusvaheliselt tunnustatud ohutusalastele kriteeriumidele. Seda peamiselt põhjusel, et saarel pole kunagi läbi viidud põhjalikke geoloogilisi uuringuid,” põhjendas Liive nii keskkonnaministrile kui ka keskkonnaameti juhile adresseeritud kirjas.

Keskkonnaamet on aga seisukohal, et geoloogilised puurimis­tööd võivad ohtu seada saare loodusväärtused. Ameti peadirektor Andres Onemar on seisukohal, et heaks saab kiita vaid sellist uuringut, mis tagab saare loodusväärtuste säilimise. „Kuna kavandatava tegevuse mõju kaitstavatele väärtustele ei ole teada, siis võib vajalikuks osutuda keskkonnamõju hindamine,” osutas ta.

Ühtlasi tõi Onemar oma läkituses välja, et Paldiski linna alla kuuluvad Pakri saared ja neid ümbritsev mereala on tervenisti looduskaitse all. Suur-Pakri põhjaosa ning Väike-Pakri põhja- ja lõunaosa kuuluvad Pakri maastikukaitseala koosseisu. Ülejäänud osa saartest ja neid ümbritsev mereala Lohusalu lahest kuni Kurkse väinani kuulub Pakri hoiuala alla.

Mõlemad, nii maastikukaitse- kui ka hoiuala, on aga arvatud väärtuslike loodus- ja linnualadena üle-euroopalise täht­susega Natura 2000 alade võrgustikku.

Eesti Energia: uuringud alaku juba sel suvel

•• Eesti Energia tuumaenergeetika osakonna juhataja Andres Tropp ütles, et diskussioon käib keskkonnaametiga edasi ning ettevõte saadab ametile kavandatavate uuringute kohta lisainformatsiooni. Troppi kinnitusel pole lootus veel sel suvel uuringutega pihta hakata sugugi kadunud.

•• Eesti Energia soovib välja selgitada, kas saarele jaama ehitamine on võimalik ning kui palju see võiks maksma minna. Tropp tõi esile, et rahvusvahelise aatomienergiaagentuuri juhtnöörid näevad näiteks ette plaanitava tuumajaama alla sügava augu puurimise, et oleks teada, kas ehitise alla jäävates maakihtides on tektoonilise rikke vööndeid.

•• „Rikkevööndite avastamine ei välista tuumajaama ehitamist, kuid see eeldab oluliselt suuremaid lisakulutusi,” viitas Tropp. „Meie eesmärk on fikseerida, kuidas see asi ehitusgeoloogiliselt välja nägema hakkab: kas jaam peaks olema ehitatud näiteks spetsiaalsetele patjadele.”

•• Suur-Pakri saare tunnistamisel tuumajaamale kõige sobivamaks asukohaks sai otsustavaks asjaolu, et see jääb eemale aktiivse inimtegevusega aladest.