Mitmeid aastaid on Eesti mobiilsideturgu iseloomustanud kolm nime ? EMT, Tele2 ning Radiolinja. Kui neist mõni tuligi uue kõnepaketi või -kaardiga välja, järgnesid konkurendid lühema või veidi pikema aja möödudes millegi sarnasega. Täpselt sama jutt hindadega. Laias laastus ? igav hakkas. Seda enam, et mitu aastat räägiti uute operaatorite tulekust, mis aga lükkus erinevatel põhjustel pidevalt edasi.

Esimene suurem muudatus leidis lõpuks aset oktoobris, mil Bravocom uue operaatorina turule tuli. Mõni nädal hiljem teatas end säästuoperaatoriks nimetav Diil samuti teenuste pakkumise alustamisest (Diili näol on tegemist siiski EMT tootega ? toim.). Nimetatud sündmustest möödus natuke aega, kui hakati kõnehindu langetama. Ainuüksi Tele2 edastas nelja päeva jooksul kolm pressiteadet kõnehindade odavnemise kohta. Hinda korrigeeris ka Radiolinja.

Mida võib siit välja lugeda? Veel septembris teatas Bravocom, et kavatseb uue tegijana varjust välja astuda alles 2005. aasta alguses. Tuldi aga kaks kuud varem. Tõenäoliselt selleks, et kliente millegi värskega üllatada ning samas suurtelt ja kogenud konkurentidelt osa kliente juba enne järgmise aasta jaanuarist jõustuvat numbriliikuvust üle lüüa. Samas näitab üllatuslik Diili tulek, et ka EMT oli asjaks valmistunud. Seejuures on spekuleeritud, et eks EMT soovis Diiliga välja tulla alles aasta alguses (ehk siis jällegi numbriliikuvuse jõustumisel ? toim.), kuid konkurent sundis seda varem tegema.

Vaadates napi kahe kuu jooksul aset leidnud (ettevalmistavaid) sündmusi mobiilsideturul, võib vaid arvata, mis toimub 1. jaanuarist 2005. Kindlasti on kõigil operaatoritel tagataskus varuks mõni trump, millega nii kliente kui ka konkurente üllatada.

Samas on spekuleeritud, et vähem kui kuu aja pärast jõustuva numbriliikuvuse raames võib praegustest klientidest oma mobiilsideoperaatorit vahetada kuni viiendik. Just selline on olnud Põhjamaade kogemus.

Ja eelmisel nädalal lõhkes pomm: Bravocom süüdistab teisi operaatoreid klientide petmises. Ja nende lõksu püüdmises erinevate lubadustega, mis kaovad kui liivale ehitatud loss mererannas. Tõsiasi, kohati peab inimene maksma trahvi, kui järgmisel aastal vahetab operaatorit. Bravocom on aga uhke poiss ? lubab ka selle ise kinni maksta. Jaanuaris on oodata tõelist tormi ? kui tõepoolest läheb lahti reaalne numbrivahetus. Ja ka kokkuleppeid operaatorite vahel, kes kogunevad ümarlaua taga, et omavahelised süüdistused selgeks klaarida.