Kogu paagitäie rikkus väiketootja piim, mis oli lüpstud äsja antibiootikumiravi saanud lehmalt. Põlva piimakombinaadis tehtud proovi järgi tunnistati 20tonnine kogus sordituks, kirjutab Pärnu Postimees.

Põllumajandusministri 12. aprilli määruse kohaselt kehtivad alates 1. juulist senisest karmimad toorpiima kokkuostunõuded. "Ükski kombinaat ei tohi pühapäevast vastu võtta piima, mille bakterite ja somaatiliste rakkude arv on üle 500.000," ütles Eestimaa piimatootjate ühistu tegevdirektor Vassili Padumäe. Varutav piim ei tohi sisaldada pidurdus- ega neutraliseerivaid aineid, nagu näiteks ammoniaak või sooda.

Vändra meiereil on jäänud viis varumisringi. Meierei ei võta vastu piima nendelt tootjatelt, kelle kokkuostuks antud toormes on olnud Tartu sõltumatus laboris tehtud proovide järgi baktereid ja somaatilisi rakke üle normi, kellel ei ole jahutit ning kes ei suuda tagada toorme häid omadusi.

"Esimesest jaanuarist tuleb veel suurem laks," ütles Padumäe. Uuest aastast võtavad kombinaadid vastu ainult piima, mille bakterite ja somaatiliste rakkude arv on viis korda väiksem praegu lubatust, seega sada tuhat.

Padumäe sõnul oleks hea, kui varuja käsutusse jõuaksid täpsed seadmed, millega saab enne piima varumist määrata toorme omadused ja paigutada piim vastavalt sordile auto erinevatesse sektsioonidesse.

Praegu tehakse proove kaks korda kuus ning vastus jõuab lehmapidajani paar päeva hiljem.

Ühisesse paaki läheb piimaringilt segamini nii kõrgema kui esimese sordi piim, mille võib ühe lehma piimaga vastutustundetult rikkuda.