Kõigile neil ametikohtadel töötanutele pakkus ettevõte teisi kohti kontserni sees, seni teadaolevalt jätkab uues ametis vaid endine kommertsdirektor Kuldar Leis, ütles BNS-ile Ühinenud Meiereide pressiesindaja.

Teiste endiste tippjuhtide, sealhulgas peadirektor Andres Soosaare jätkamine ettevõttes selgub reedel või esmaspäeval, kui jätkub juhatuse koosolek, märkis ta.

Tippjuhtkonna vähendamine on üks osa Ühinenud Meiereide restruktureerimisest, mida kontsern alustas möödunud aastal, kui Vene turu kadumine tõi kaasa 60 miljoni kroonise kahjumi.

"Turuolukorrast lähtudes on vaja koosseise optimeerida, eelkõige valgekraede arvel," nentis pressiesindaja.

Eelmise aasta jooksul koondas kontsern kokku 400 inimest, protsess jätkub pressiesindaja teatel ka tänavu.

Praegu töötab Lõuna-Eesti piimatööstusi koondavas kontsernis ligi 800 inimest.

Ühinenud Meiereid võib restruktureerimise käigus sulgeda ka ühe oma kolmest tütarettevõttest, esmalt on pressiesindaja teatel kavas ümber korraldada tütarde struktuur.

Vähenenud käibemahuga piimanduskontsern tahab säilitada oma 25-protsendilise turuosa Eestis ning ühe tütarettevõtte võimaliku sulgemise korral koondada sealse tootmise allesjäänud ettevõtetesse. Ajakirjandus on pidanud võimalikuks Põlva Piima sulgemist.

Pressindaja sõnas, et kontserni edasise restruktureerimise käigu ja ulatuse otsustab lõplikult kolmapäeval kogunev nõukogu.

Lõuna-Eesti piimatööstusi koondav kontsern sattus raskustesse 1998. aasta augustis, kui kaotas oma peamise ekspordituru - Venemaa. Ühinenud Meiereid eksportis 80 protsenti toodangust, sellest enamuse itta, ja teenis 95 protsenti kasumist ekspordist.

Selle tulemusel koondas varem kasumlikult töötanud ettevõte osa töötajaid ja lasi pankrotti ühe tütarettevõtte - Pärnu Topmilki, mis tootis Vene turule.

Ühinenud Meiereide 1998. aasta auditeeritud kahjum ulatus idaturu kaotuste tõttu ligi 60 miljoni kroonini, netokäive oli samal ajal 1,1 miljardit krooni.

1997. aasta lõpetas firma 25 miljoni kroonise kasumiga.

Eelmisel aastal pressiesindaja kinnitusel kahjumist välja tulla ei õnnestunud, kuigi ettevõte oli seadnud eesmärgiks 10 miljoni kroonise kasumi. "See oleks turuolukorda arvestades olnud võimatu ülesanne."

Täpsed mullused majandustulemused selguvad pärast auditeerimist.