Veterinaarinspektsioon nõuab piimavabrikantidelt või hävitamist

Veterinaarinspektsioon nõuab Ühinenud Meiereidelt ligi 540 tonni säilivusaja ületanud importvõi hävitamist või tagasisaatmist, kuigi Ühinenud Meiereide väitel pikendas tootja või säilivusaega veel aastaks.

Veterinaar- ja toiduinspektsiooni peadirektor Ago Pärtel ütles, et inspektsiooni jaoks on alusdokumendiks ainult see sertifikaat, mis on kaubaga kaasas tehasest väljasaatmisel.

"On üsna kummaline, kui mingi tootja suudaks aasta hiljem anda teatud partiile, mis asub teisel pool maakera, mingisuguseid täiendavaid garantiisid," lausus ta.

Pärteli sõnul ei tohi säilivusaja ületanud võid kasutada inimtoiduks, kuid see sobib loomatoiduks või tehniliseks toormeks.

Ühinenud Meiereide juhatuse esimehe Aivar Pärgmäe sõnul tegutseb ettevõte Euroopas levinud praktika järgi, mille kohaselt tehas väljastab aastase säilivusajaga võipartii, kuid tootja pikendab säilivusaega veel aastaks, kui tootest tehtud analüüsid vastavad nõuetele.

Importvõid kasutab ettevõte Pärgmäe sõnul nii võisegude tegemiseks Venemaale ja lääneriikidesse kui ka Venemaale edasi müümiseks.

"Meie raamlepingud ostjatega on sätestatud nii, et peame kasutama kokkulepitud kvaliteediga võid mitte kauem kui 26 kuud ja sellega on kõik kooskõlas," lausus Pärgmäe.

Eesti Põllumajandusülikooli piimainstituudi juhataja Jaana Pärna hinnangul ei ole ettevõttel õigust kauba säilivusajaga mängida.

"Euroopa tootmistavades seda ei ole. Kui on ikka kehtestatud ühele tootele mingi säilivusaeg, siis ma ei kujuta ette, et tootjal on õigust seda suvaliselt pikendada," ütles Pärn.

Tema sõnul kerkib siin esile ärieetika küsimus. "Selge see, et pärast "parim enne" ületamist või ei tapa, aga selle müümine pole eetiline," lausus Pärn.

Inspektorid avastasid eelmisel nädalal Tartu tollilaos ligi 540 tonni säilivusaja ületanud Saksamaalt, Iirimaalt, Uus- Meremaalt ja Norrast pärit võid, mis kuulub Ühinenud Meiereidele.

Pärgmäe sõnul pole ettevõte säilivusaja ületanud võid müünud.

"Kui see või hakkab kuhugi liikuma, on kõikidel organitel õigus kontrollida, kas see on kvaliteetne," rääkis ta. Pärgmäe ütles, et ametnike senine käitumine on suunatud tahtlikult Ühinenud Meiereide maine kahjustamisele, mis toob ettevõttele majanduslikku kahju.

Veterinaarinspektsioon peatas teisipäeval ekspordilubade väljastamise Ühinenud Meiereidesse kuuluvale Põlva Piimale, samuti on peatatud toodangu import

Ühinenud Meiereide avalike suhete juht Ene Nobel kinnitas neljapäeva pärastlõunal, et eksporti peatavaid kirjalikke dokumente pole ettevõtte veel saanud.

Pärteli sõnul on ettevõtte ekspordiluba peatatud seni, kuni selgitatakse võikoguste liikumist tolliladude ja Ühinenud Meiereide ladude vahel. Pärtel ütles, et uurimiseks kulub nädal või kaks.