Omavalitsuste ühinemise mõju valla haldussuutlikkusele hinnanud OÜ Geomedia uurimus näitas, et üks olulisem positiivne tulemus on omavalitsusametnike arvu vähenemine.

Viljandimaa Abja valla- ja Abja-Paluoja linnavalitsuses töötas ametnikena 19 inimest, kellest tänaseks on järel üheksa. Ühinemiseelselt arvestati vallas, et tööle jääb 15 inimest.

“Loogiline arv on 7,5 ametnikukohta ning selleni me ametnikke ka vähendame,” ütles Eesti Päevalehele 3100 elanikuga Abja vallavanem Peeter Lääne. “Aastas annab see vallale 600.000 krooni võitu ja see on 15miljonilise eelarve juures suur raha,” lisas ta.

Samas teenivad tööle jäänud ametnikud 40 protsenti varasemast rohkem.

Töö intensiivsus on tõusnud ning kõigil on arvutid laual, rääkis Lääne. “Enne ühinemist 1997. aastal oli vallavalitsuses vaid kaks arvutit.”

4700 elanikuga Otepää vallas töötab 18 ametnikku, kuid enne ühinemist oli Pühajärvel ja Otepääl kokku 36 inimest. “Mingi funktsioon on ametnikele alati võimalik leida,” tõdes Otepää vallavanem Aivar Nigol.

Nigoli sõnul ei ole ametnike ja nende töö ümberkorraldamine lihtsalt läinud. “Esialgu tegid endised valla- ja linnaametnikud oma endist tööd edasi, kuigi ametinimetused muutusid,” rääkis Nigol. “Nüüd oleme igaühe ülesandeid täpsustanud ja pilt hakkab selgemaks saama,” nentis ta. “Seda enam, et palgad tõusid ning selle eest peab ka rohkem tööd tegema.”

4600 elanikuga Antslas oli vallas ja linnas enne ühinemist tööl 29 ametnikku ning koos koristajate, bussijuhtide ja teiste abitöötajatega oli isegi 36,5 töökohta. “Nüüd on see arv vähenenud 19,5 ametnikuni,” rääkis Antsla vallavanem Tiit Tõns.

Antsla vallavanema sõnul on pärast ühinemist kahe lasteaia liitmise, kahe väikekooli sulgemise ja muu kokkuhoiu tulemusel nn vallaleivast ilma jäänud 43 inimest. “Koondamine oli jube ja seda ei sooviks ka verivaenlastel läbi viia,” lausus Tõns. “Kaks koondamisest tulenenud kohtuasja oleme nüüd lõpuks võitnud,” lisas ta.

Uurimuse kokkuvõte tõdeb, et kahe aasta jooksul pärast ühinemist selle mõjud oluliselt ei väljendu. Samas Abja puhul, mis ühines kolm aastat tagasi ja sai ka kogu ulatuses valitsuse lubatud kahe miljoni kroonise toetuspreemia, on tulemused selgemalt näha ning vallavanem ühinemisotsusega rohkem rahul kui teised ühinenud valdade juhid.

Abja on kolme aastaga vähendanud teistest valdadest rohkem ametnikke arvu.

Samas esimene liituja, Abjast veidi suurem Pärnumaa Halinga vald töötab edasi ühinemiseelse ametnike arvuga ehk 14-15 inimesega.

2100 elanikuga Vihula vald, mis on ühinenutest kõige väiksem, hoiab palgal sama palju ametnikke kui kaks korda suuremad ühinenud vallad.