„Oleme siit märksa rohkem saanud kui tööturuametist,” tõdeb Hille Leiten, üks mittetulundusühingu Avitus töötutele suunatud kursustel „Uus algus” osalejaid.

Tootejuhi ametist koondati naine oktoobrikuus, kursused algasid novembris. „Õpime oma mõtteid suunama, leidma oma tugevaid külgi, et osata neid esile tõsta. Õpime ka, kuidas eesmärgi poole liikuda, mis selleks vaja teha on, kas minna täiendkursustele või kooli. Paljud teevad aastaid ühte tööd, aga see neile ei sobigi,” loetleb Leiten kursustel käsitletavaid teemasid märkides, et on alati arvanud end müügitööle sobivat, ent selgus hoopis, et talle on olulised loovus ja kunst.

Samalaadsele järeldusele jõudis kursusel ka Krista, kes on kümme aastat sekretäri-raamatupidaja tööd teinud, ent plaanib nüüd hoopis ämmaemandaks õppida. „Minul läksid küll silmad lahti ja proovin sügisel kooli sisseastumiseksamid ära teha,” lubab ta.

Kursuste projektijuhi Anne-Ly Rõugu sõnul ongi paljude inimeste puhul tulnud välja, et neil on oskusi, huvisid ja loomu-omadusi, millega saaks ja tuleks teha hoopis teistsugust tööd kui seni.

Euroopa Sotsiaalfondist rahastatavad kursused „Uus algus” on suunatud töötute, aga ka tööd kaotada kartvate inimeste ning väikeste laste emade nõustamiseks. Uut eriala Avituses ei õpetata, küll aga ennast ana-lüüsima, mõistma oma tööalaseid sihte, samuti teevad kursuslased läbi töölesaamisega seotud praktilisi harjutusi, saavad teadmisi tööga seotud seadus-andlusest ning ettevõtluse alustamisest. 

Kursus kestab kaks ja pool kuud, õppepäevad toimuvad kord nädalas, ühtekokku on planeeritud kahe aasta peale kaksteist koolitust.

Tegusast töötust koolitajaks

Esimese kahe rühma töös on osalenud 38 inimest, uutele kursustele on end kirja pannud 90.  „Näib, et kõige enam vajavad inimesed nõu selles osas, kuidas muuta oma eitavad mõtted jaatavateks, leida uued sihid ja nende poole liikuma hakata. Töötute puhul on tähtis säilitada tahe edasi tegutseda,” sõnab Rõuk.

Üheskoos tekib inimestel ka mitmeid ideid. „Esimestes rühmades jagatakse näiteks üksteisele meililistide vahendusel töö- ja õppimisvõimalusi, on leitud vastastikku remontijaid, lapsehoidjaid ja sportimiskaaslasi, väljatöötamisel on reaalsed koostööprojektid väikeettevõtete loomiseks,” selgitab Rõuk.

Tahte säilitamise ja üksteiselt saadava toetuse vajalikkust teavad hästi Haapsalu Tegusate Töötute klubi liikmed Ene Mihkelson ja Malle Rebane, kes mullu kevadel töö kaotanuna mõistsid, et kõige hullem on jääda koju norutama. Et sellest hoiduda, lõid nad oma MTÜ ning tänavu jaanuarist pakuvad naised koos-töös Läänemaa Arenduskeskusega toetust ja oma kogemustest lähtuvaid nõuandeid maakonna töötutele. Sedagi projekti rahastavad Euroopa Sotsiaalfond ja kohalikud omavalitsused.

Rebase sõnul koondavad nad üheksas Läänemaa omavalitsuse töötud n-ö ühe mütsi alla, et üheskoos arutada nende probleeme, oskusi ja võimalusi ja suunata neid lahenduste leidmisele.

Töötute nõustamisele ja koolitamisele on suunatud ka mittetulundusühingu Partnerlus projekt „E-töö tugiteenusega töötust tööandjaks”, mida rahastavad Euroopa Sotsiaalfond ja Kagu-Eesti omavalitsused. Projektil on kaks põhisuunda: enamjaolt internetipõhiselt toimuv alustava ettevõtja koolitus ja töötute nõustamine veebikeskkonnas www.tugi.ee.

Kuuekuuline ettevõtluskoolitus koosneb 30-tunnisest motivatsioonikoolitusest ja internetipõhisest iseseisvast tööst materjalidega, kaks korda kuus kogunevad õppurid ka aktiivõppe tundidesse. Kogu koolitustsükli on koolitatavatele toeks mentor, kes julgustab töötuid olema ettevõtlikud ning annab nõu äriplaani koostamisel.

Projektijuht Astrid Oru sõnul on loodud kuus koolitusgruppi, neist kolm jõuavad peagi äriplaani kaitsmiseni, kolm aga alustasid tööd sellel kuul. Veebi-keskkonna www.tugi.ee vahendusel saab nõu küsida igaüks, ka need, kes koolitusgrupis ei osalegi. Samuti saab leheküljelt lugeda igakülgseid töö ja töötusega seonduvaid näpunäiteid.

Vaata lisaks:

www.tugi.ee; www.avitus.ee