Hansapanga tuletisinstrumentide osakonna juhataja Tõnno Vähk ütles BNS-ile, et Ühispanga aktsiatele sõlmitud optsioonide kasvu ei olnud enne pakkumise teatavakstegemist märgata.

"Oli tegemist tõepoolest ühe paremini varjatud informatsiooniga," sõnas Vähk. "Keegi isegi ei osanud selle peale mõelda."

Tema sõnul oli Ühispanga aktsia augustis üks vähimnõutud optsiooni alusvarasid. Pigem sõlmiti optsioone Hansapanga ja Norma aktsiate peale, märkis ta.

Juuli lõpu seisuga moodustasid Ühispanga optsioonid Tallinna börsi liikmete poolt väljakirjutatud optsioonide kogumahust 10,34 protsenti.

Vähi sõnul oli Ühispanga aktsiatele kirjutatud optsioone Hansapangas ligikaudu viie kuni kümne miljoni krooni eest lõpptähtaegadega september, oktoober ja november ning enamasti hindade pealt 28, 29 ja 30 krooni.

"Igal juhul kõik nende optsioonide omanikud teenisid kolme- kuni viiekordselt kasumit," sõnas ta. "Kes investeeris 100.000 krooni, saab tagasi 300.000 kuni 400.000 krooni."

"Omanikud saavad oma kasumi realiseerida, oma optsioonid optsiooni väljakirjutajale tagasi müüa ja sealiseerida kasumi," kõneles ta. "Optsiooni hind sõltub praegu juba turuhinnast, mis on nüüd väga konkreetne."

Vähi sõnul on viimased päevad optsiooniturul olnud väga suure käibega. Uusi ostuoptsioone on sõlmitud Hansapanga, Norma ja Telekomi aktsiatele.

Viimased muutused on Vähi sõnul järsult kergitanud ka optsioonide hindu.

Näiteks kui eelmisel nädalal maksis oktoobrikuu Hansapanga ostuoptsioon, mille tehinguhind oli võrdne turuhinnaga, kuus protsenti, siis täna oli ta juba kuus ja pool protsenti, rääkis Vähk.