Eesti Ühispank ja AS Eesti Telefon tahavad luua usaldusväärse ja enim kasutatava interneti-keskkonna loomiseks ühisettevõtte.

Eesti Ühispanga juhatuse esimees Ain Hanschmidt ja AS-i Eesti Telefon juhatuse esimees Jaan Männik kirjutasid eile alla kokkuleppele, mille kohaselt firmad alustavad ühis-firma asutamisdokumentide ettevalmistamist. Kavandatav ühisettevõte moodustatakse võrdse osaluse põhimõttel ning selle aktsiakapitali suuruseks on 30 miljonit krooni.

Männiku sõnul on oodata e-äri käive plahvatuslikku kasvu ning seetõttu hakkab interneti areng oluliselt mõjutama traditsioonilisi väärtusahelaid nii tootmis- kui ka tarnimisprotsessis.

Klientide teenindus paraneb

"Kavandatav ühisfirma ühendab endas kahe tugeva ettevõtte strateegiat ja oskusteavet. Klientidele tähendab see laiemat ja kvaliteetsemat teenustevalikut. Olen veendunud, et loodav ettevõte annab oma panuse infrastruktuuri kiireks arenguks ning seega ka Eesti positsiooni tugevdamiseks eesrindliku ja innovatiivse tehnoloogiariigina," sõnas Hanschmidt.

Hansapanga e-panganduse juht Tiit Pekk ütles, et maailmas toimub palju analoogseid partnerluste ja alliansside sõlmimisi, sest interneti lühikese, kuid suuri muutusi toonud ajaloo tõttu ei ole veel täpselt teada, milline ärimudel tulevikus edukaks osutub. "Ettevõtted proovivad riske hajutada ja tuleviku tulupotentsiaali tõsta, tehes erinevaid liite," märkis ta.

Hansa peab sammu loogiliseks

Peki sõnul on laialt levinud liidud, kus üheks osapooleks on telekommunikatsiooniettevõte ja teiseks pank või tarkvarafirma.

Ühispanga ja Eesti Telefoni ühisettevõtte moodustamise eesmärgiks on luua Eestis enim kasutatav interneti-keskkond. Firma kavatseb hakata pakkuma väljapoole emaettevõtete põhitegevusalasid jäävaid teenuseid kõikides peamistes e-äri valdkondades: B2B (Business to Business), B2C (Business to Consumer), C2B (Consumer to Business), C2C (Consumer to Consumer) ja neid ümbritsev infrastruktuur. Ühisettevõttel on kavas hakata pakkuma portaali teenuseid, vahendusteenuseid erinevate kauplemiskeskkondade ja kliendi vahendamissüsteemide kaudu, logistikateenuseid ning tarkvara- ja tehnoloogialahendusi.

Aare Reivart