Piimakartelli uurimine tõusis avalikkuse ette 2010.aasta sügisel, kui konkurentsiameti töötajad otsisid läbi Oliver Kruuda piimatööstuse Tere ning börsil noteeritud Tallinna Kaubamaja gruppi kuuluva kauplusteleti Selver kontorid.

Põhjuseks varasem järsk piimahinna tõus. Konkurentsiameti poole pöördus Prisma kauplustekett, kes hinnatõusuga kaasa ei läinud, kuid väitis, et neile avaldasid Tere ning Selveri töötajad selleks samuti survet.
26.mai kuupäeva kandvas kriminaalasja lõpetamise määruses kirjutab Feldmanis, et kohtueelses menetluses tõestati, et ettevõtete esindajad tegid 2009. aasta sügisel ettepanekuid tõsta kilepakendis 2,5% rasvasisaldusega piima jaehinda 3,70 kroonilt 5,90 kroonile ehk 60 protsendi võrra. Nende ettepanekute elluviimisel oleks tarbijate suhtes kindlaks määratud hinnatingimused, sõlmides seega konkurentsi kahjustava kokkuleppe.

Kuna aga ettepanekutele vastati eitavalt ning jaehindasid ei muudetud, jäid kahtlustatavate poolt toime pandud teod katsestaadiumisse.
Prokuratuur märgib kokkuvõtvalt, arvestades läbi viidud kohtueelset menetlust ning selle käigus kogutud tõendeid, et põhjendatud oli kuriteokahtluste esitamine. Prokurör saab aga süüdistusakti koostada ainult siis, kui ta on veendunud, et kriminaalasjas on süüdistuse aspektist olulised tõendamiseseme asjaolud on tõendatud.

„Kaalunud kogumis kõiki kohtueelses menetluses kogutud tõendeid ning arvestades kõrvaldamata kahtlusi on prokuratuur veendumusel, et kogutud tõendid ei ole piisavad süüdistuse esitamiseks,“ kirjutab Laura Feldmanis kriminaalmenetluse lõpetamise määruses.

Kaks aastat tagasi lõpetati ka 2010. aastal alguse saanud nn leivakartelli uurimine. Toona saatis leivaliit välja eesootava 20-30-protsendilise leiva-ja saia hinnatõusu pressiteate. Siis otsiti läbi Fazeri ja Pere leivatööstuse ning leivaliidu varasema juhi Arnold Kimberi kontorid.