Üle 300 Ukraina õiguskaitseorganite töötaja osales 10. detsembril operatsioonis Musta mere äärses Zatoka kuurordis, mille käigus peeti kinni kuritegelikku ühendusse kuulumises kahtlustatavaid inimesi ja otsiti läbi nende kodud, vahendas Ukraina siseministri Arsen Avakovi sõnu ajaleht Kyiv Post.

Kuus organisatsiooni liiget, nende seas ka omavalitsuse juht peeti kinni juba mais ja neile esitati süüdistus mõrvakatse organiseerimises.

Ukraina politsei imiteeris kohaliku aktivisti ja juristi Oleksandr Pogorelõi mõrva, et võtta vahele kurjategijate grupp, kes teda tappa tahtis, kirjutab ajaleht. Pogorelõid ähvardati tappa kui ta avalikult süüdistas Zatoka omavalitsust maatükkide kantimises ja Eesti ärimehelt Vichmannilt altkäemaksu pommimises.

Septembris pidas politsei kinni Zatoka omavalitsuse volikogu sekretäri Vjatšeslav Boki, keda süüdistati kinnisvara ärastamise ja tapmistega tegeleva kuritegeliku grupi juhtimises.

Avakovi sõnul jätkus uurimine pärast esialgseid arreteerimisi mais, sest politsei tahtis paljastada kogu kuritegeliku võrgustiku ja nende juhid. Võrgustikku kuulusid tema sõnul kohaliku omavalitsuse töötajad, politseinikud, kohtunikud, prokuratuuri töötajad jt.

Kokku on grupi arvel praeguse uurimise seisuga 50 eri kuritegu, sealhulgas mõrvakatsed, väljapressimised ning mereäärsete puhkekeskuste süütamised, aga ka pettus omavalitsuse valimisel.