Bilansimahult Rootsi suurim pank Svenska Handelsbanken, kellel on ka filiaal Tallinnas, püüdis meelitada investoreid oma riskantsemaid võlakirju ostma müügijutuga, et neil on väga tühine äri Eestis, Lätis ja Leedus.

Pank müüs 500 miljoni dollari eest täiendava omakapitali minevaid võlakirju lubades, et kreeditore ähvardab sisuliselt olematu Balti risk.

Selline müügijutt käib ajal kui Põhjamaade suurte pankade Balti üksused on võtmemängijad räpase raha liigutamisel. Kahtlane raha läks liikvele endise Nõukogude Liidu maadest ja leidis tee Läände, kusjuures Wall Streeti pangad aitasid veel alles 2015. aastal pumbata seda raha maailma finantssüsteemi.

Handelsbankeni pressiesindaja ütles Bloombegile, et pank otsustas end müügimaterjalides Baltikumist distantseerida, kuna nad peavad kogu aeg vastama küsimustele Balti rahapesu kohta, arvestades, mis on juhtunud teiste Põhjamaade pankade ja nende Balti üksustega.

Läinud nädalal selgus, et ka Swedbanki Balti üksused on tõmmatud Danske Banki 200 miljardi eurosesse kahtlase raha pesuskandaali. Uudis Swedbanki seotusest kukutas panga börsiväärtust viie miljardi dollari ehk umbes viiendiku võrra.

Investorid kardavad nüüd Swedbanki pärast, kes on juhtumisi Baltikumi suurim pank, kuna ka seda panka võib ähvardada Danske Bankiga läinud aastaga sarnases ulatuses börsikukkumine. Taani suurima panga aktsiahind on pooldunud, hävitades 18 miljardi dollari ulatuses börsiväärtust.

Samal ajal on aga Handelsbankeni aktsia tõusnud.

Baltikumiga äri ajamise hirm on pannud mõnegi Rootsi eliidiliikme rääkima. Kui Baltimaadel meeldib end peaaegu Põhjamaadeks pidada, siis Rootsi keskpanga juht Stefan Ingves ütles esmaspäeval ajakirjanikele, et ajalooliselt on olnud päris suur erinevus Baltimaade ja Põhjamaade vahel.

Ta ütles, et Baltikumis tegutsevad mõned pahad poisid, lisades, et mõlemad piirkonnad peavad tööd tegema probleemi lahendamiseks.

Kui Eesti nõudis läinud nädalal Danske Banki lahkumist Eestist, teatas pank, et paneb kõigis Balti riikides ja Venemaal poe kinni. Analüütikud julgevad juba õrnalt soovitada Danske Banki aktsiat osta, kuna juhtkond astub samme õiges suunas.

Handelsbankenil on igas Balti riigis vaid üks filiaal, kus teenindatakse koduturgude Põhjamaade, Ühendkuningriigi ja Hollandi kliente. Erandiks on näputäis riigifirmasid, keda teenindatakse. Kui Swedbankil on Baltimaades varasid 18 miljardi dollari ulatuses, siis Handelsbankenil on siinkandis vaid 180 miljonit dollarit.

Ingves võrdles praegust Baltimaade rahapesuskandaali mõju Rootsi pankadele kümne aasta taguse masuajaga.

„Esmase šoki järel tulid head ajad väga kiiresti tagasi ja mõned asjad ei muutnud,“ ütles Ingves. „Sellest on muidugi kahju.“