„Info, kuidas üks või teine turuosaline makse maksab, on avalikult kättesaadav. Et neil olid juba pikemat aega raskused, polnud meile üllatuseks. Küll aga oli nii äkiline sulgemine pisut ootamatu," ütles üks Mychefi konkurentidest, toidukulleri teenusepakkuja Telli Toit tegevjuht Priit Pärli. „Ühe turuosalise loobumine näitab selgelt, et tegemist on keerulise valdkonnaga. Usun, et Mychef pingutas kindlasti viimase hetkeni, et turul püsida."

Mychef sulges uksed möödunud nädala neljapäeval ja Pärli sõnul on alates reedest täheldanud märgatavat tellimuste arvu kasvu Tallinnas. Sellest tulenevalt plaanib Tellitoit.ee suurendada kullerite arvu pealinnas.

Liis Ristal, Wolti tegevjuht Baltikumis, ütles, et talle tuli üllatusena kui novembris lõpetas Leedu turul teenusepakkimise Mychefi emafirma Foodout grupp. „Eelmine nädal laienes grupi otsus Eestisse. Mul on väga kahju kõikidest restoranidest ja kulleritest, kes selle otsuse tõttu on kannatanud," lisas ta.

Mychef.ee arendusjuht Mihhail Kaplin ütles, et ei saa ettevõtte pankrotiteemat kommenteerida, kuna ta pole juhatuse liige.

Mychefi klient, Kadriorus tegutseva Moxie Pop-Up Cafe omanik Gary Ljamin ütles venekeelsele Delfile, et neile jäid suured summad tasumata. Ta märkis, et Kadriorus tegutseva Moxie Pop-Up Cafe omanikuna on ta teinud Mychefiga palju koostööd, tellimused olid suured ja mõeldud äriklientidele, kes nende tooteid väga armastavad ja tegid oma telimused pikalt ette. „Nagu te aru saate, on nende taga suured summad, mida meile selle koostöö vältel välja ei makstud," kirjeldas ta.

Mõned nädalad tagasi kirjutas Leedu ajaleht Verslo Žinios, et novembri keskel Foodout.lt tegevjuhina tööle asunud Marius Nevierase sõnul ootab ettevõtet ees pankrot. Foodout.lt teate kohaselt oli ettevõtte majanduslik olukord kriitiline ja 26. novembril otsustati tegevus lõpetada.

Mychef.ee kuulub Eestis ettevõttele JTEPartners OÜ, millel on hetkel enam kui 18 000 euro suurune maksuvõlg.

Tüli leedukate ja ukrainlaste vahel?

Foodout grupp kuulub Leedu ettevõttele Goldfish Fund, mille omanik on leedulasest miljonär Tadas Karosas, kes on seotud mitmete firmadega Baltikumis. Karosas oli varasemalt ka näiteks veebipoe Kaup24 emafirma Pigu osanikeringis.

2017. aastal kirjutas Leedu meedia, et Foodout grupp tahab laieneda Iraani ja Ukrainasse. Ettevõtte koduleht väidab praegu, et tegutsetakse kõikides Balti riikides ja lisaks Ukrainas ning Valgevenes. Kodulehel on aga ka märgitud Eesti haru juhina Tanel Ader, kes lahkus Mychefi eesotsast 2018. aasta esimeses pooles.

2017. aastal investeeris endisele Kiievi linnapeale Leonid Tšernovetskile kuuluv Chernovetskyi Investment Group Foodout gruppi miljon eurot. Tšernovetski, keda peetakse Ukraina üheks rikkamaks ja mõjuvõimsamaks oligarhiks, oli Kiievi meer aastatel 2006-2012. Novembri alguses kehtestas Venemaa mitmesajale ukrainlasele sanktsioonid ja nende seas olid ka Leonid Tšernovetski ning tema poeg Stepan. Peaminister Dmitri Medvedevi allkirjastatud määrusega külmutati teiste hulgas ka Tšernovetskite varad Venemaal.

Delfi.lt kirjutas detsembri alguses, et Foodout.lt ei lõpetanud tegevust majanduslike probleemide tõttu, vaid tekkisid hoopis erimeelsused ukrainlaste ja leedukate vahel. Ühe allika kohaselt polnud ukrainlased rahul Tadas Karosase tööga. Teise allika väitel aga tahtsid leedukad ukrainlastest lahti saada.

Eestis tegutsev JTEPartners pole äriregistrile esitanud 2017. aasta majandusaasta aruannet. 2016. aastal jäi ettevõte 696 976 eurose käibe juures 24 355 eurosesse kahjumisse. Ettevõtte omakapital oli 10 738 euroga negatiivne. 2016. aasta seisuga oli ettevõttes kaheksa töötajat. Tänavu septembri lõpu seisuga oli ettevõttes tööl töötamise registri andmetel 11 töötajat.