Suuremate üldteenuse osutajate üldteenuse marginaal ühe kWh kohta oli kõige soodsam VKG Elektrivõrkudel, 0,65 senti koos käibemaksuga, millele järgnesid Eesti Energia (Elektrilevi nimetatud üldteenuse osutaja) 0,85-sendise marginaaliga ning Imatra Elekter 0,95-sendise marginaaliga.

„Üldteenuse kõrgema hinnataseme põhjustasid keskmisest kallimad börsihinnad, mille kõikumisi on põhiliselt mõjutanud Põhjamaade ülekandepiirangud, hüdroreservuaaride madal tase ning jätkuv langemine tootmise suurenemise tõttu. Üldteenuse marginaalide hinnalangus siinkohal oluliselt tarbija jaoks lõpphinda ei mõjuta, kuna marginaal moodustab üldteenuse hinnast vaid 13 protsenti," selgitas Energiaturg.ee juhtiv analüütik Pirmin Tamm.

Samas rõhutab Energiaturg.ee tegevjuht Moonika Kukke, et üldteenuse marginaalide rohkem kui kolmekordne erinevus kõige populaarsema börsipaketi juurdehindlusest on arusaamatu, kuna elektrimüüja tegevuste maht on üldteenuse puhul oluliselt väiksem ja ka riskid pole börsipaketi kasutajatega võrreldes suuremad. „Vajalik on kaaluda regulatsiooni täpsustamist, mis tagab üldteenuse marginaalide põhinemise ühtsel arvutuskäigul. Praegu mõistavad üldteenuse osutajad üldteenuse hinna kujundamist erinevalt. Ka Konkurentsiameti järelevalve, mis võiks selles küsimuses selgust tuua, ei ole kaheksa kuuga veel lõpule jõudnud. Tarbijale tasuks soovitada üldteenuse kasutamise asemel elektripaketi valikut," selgitas Kukke.

„Näiteks Eesti Energia langetas marginaali avatud turul esmakordselt augustikuus 0,13 sendi võrra, milles on oma osa Konkurentsiameti järelevalvel. Samas langes Imatra üldteenuse marginaali hind vaid 0,02 sendi võrra ja VKG jättis marginaali samale hinnatasemele," lisas Pirmin Tamm.

Augustis maksid näiteks 10 000 kWh aastatarbimisega eramu omanikud üldteenuse kasutajatena keskmiselt 4,79 eurot rohkem kui kõige populaarsema börsipaketi tarbijad ja kõige populaarsema fikseeritud hinnaga paketi kasutajatega võrreldes oli hinnakaotus 3,55 eurot. Hinnad sisaldavad käibemaksu, kuid tegemist on üksnes elektri maksumusega, ilma võrgutasude ja aktsiisideta.