„Kui keegi ei lahenda tekkinud olukorda, siis prognoosin ma täielikku eelarvekriisi ja fiskaalkriisi. Sellega kaasneb ka tõsine võlaprobleem," ütles Keith Silverang, kes on Technopolis Oyi tehevjuht. Mehe sõnul on Soomel kaks kuni kolm aastat aega, enne kui midagi suurt juhtub. „Siis hakkame me juba pidama läbirääikisi Rahvusvahelise Valuutafondiga (IMF)."

Pärast seda, kui Soome seisis Euroopa võlakriisi ajal Saksamaaga õlg-õla kõrval, on riigi majandus suures hädas ning nad ei suuda asendada neid tööstusharusid, mis kunagi riigi majandust vedasid.

Ettevõtjad heidavad ette, et riigi majanduskeskkond teeb investeerimise riskantseks. Väga olulistes aspektides ei ole selgust, näiteks maksunduses. "Ettevõtted seisavad silmitsi „suurte arvetega" kui poliitikud ei tule lagedale selgema maksupoliitikaga," ütles Harri-Pekka Kaukonen, kes on Soome meediaettevõtte Sanoma tegevjuht.

Peaminister Alexander Stubb on ametis olnud alates eelmise aasta juunikuust, kui tema eelkäija, Jyrki Katainen, tagasi astus. Ta on mitmeid kaaspoliitikuid nimetanud „selgrootuteks", sest midagi ei ole suudetud ära teha. Koalitsiooni plaanitud reforme ei ole olnud võimalik ellu viia.

Soome riigivõlg on aga kõige selle tõttu kasvanud. 2011. aastal moodustas see 48,5% SKT-st. Euroopa Komisjoni prognoosi kohaselt kasvab see järgmisel aastal 62,6 protsendini.

Standard & Poors jättis Soome eelmise aasta oktoobris ilma AAA krediidireitingust.

Nordea Bank AB Soome peaökonomist Aki Kangasharju on öelnud, et praegune majanduslangu on pikim riigi ajaloos. Isegi 90ndate langus ei olnud nii pikk. Tol ajal oli Soome väga lähedal sellele, et nad oleksid pidanud vastu võtma IMFi abiprogrammi. Aasta oli siis 1993.

Alates 2011. aastal on algselt neljaliikmeline koalitsioon teinud väga vähe olulisi otsuseid ning see on peletanud eemale ka valijad.

Viimaste küsitluste järgi võib peaministriks tõusta Keskerakonna juht, 53-aastane Juha Sipilä. Tegemist on miljonäriga, kes on ise oma vara teeninud. Ta rõhub valimiskampaanias just sellele, et ta on karmis ärimaailmas karastunud ning suudab keerulisi otsuseid teha ja neid läbi suruda.

Harri-Pekka Kaukonen loodab, et järgmine valitsus astub ettevõtjatega dialoogi, kui hakatakse arutama maksuküsimusi.

Üks ettevõtjate soov oleks maksueeliste või -puhkuste saamine. See on oluline just selleks, et kiiresti kasvada.

Sipilä lubab järgmise kümne aastaga luua erasektoris 200 000 uut töökohta. Riigist on alates 2008. aastast kadunud 100 000 töökohta.

Silverangi sõnul on soomlased varem tõestanud, et nad suudavad anda endast parima just siis, kui selg on vastu seina. „Ma usun, et me näeme neid nüüd parimast küljest, sest nad on lendamas selg ees seina poole," ütles ta.