##“Täna hommikul tuli mobiiltelefonile teade, et mu kontole on laekunud 17 000 krooni. Eelmisel ja üle-eelmisel aastal laenu ei tulnud,” ütles Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) kaugõppetudeng Raavo esmaspäeval. Varem neli korda õppelaenu võtnud noormees sõlmis kohe esimesel korral lepingu, mille tulemusel kandis pank igal järgmisel aastal laenusumma automaatselt ta pangakontole. Kuna paar viimast aastat Raavo enam koolis ei käinud ja raha ka enam ei tulnud, tuli eilehommikune rahasaadetis paraja üllatusena. “Õpin nüüd kaugõppes ja mitte täiskoormusel, seega ei peaks ma seaduse järgi üldse õppelaenu saama,” sõnas Raavo.

Segadus andmetega

Hansapank, kust Raavo õppelaenu sai, tõi põhjenduseks, et AS Andmevara andmeil on laenusaaja õppelaenuõiguslik. “Pank kannab õppelaenu kontole siis, kui AS Andmevara andmetel on õppur õppelaenuõiguslik ning laen on nõuetekohaselt tagatud,” kommenteeris Hansapanga eralaenude arendusjuht Kersti Arro.

“Seega vajaks nimetatud juhtum täpsemat uurimist, et välja selgitada, mis põhjusel on õppur õppelaenuõiguslike tudengite nimistus.”

Telefonikõne TTÜ õppeosakonda näitas, et Andmevara andmetega on asjad õiged, nimelt on kaugõppur Raavo õppeosakonna vastuvõtu- ja üliõpilastalituse juhataja Aime Pihti sõnul nende andmetel siiani päevase osakonna tudeng.

Et omatahtsi arvele potsatanud raha pangale tagasi anda, peab tudeng kirjutama avalduse. Seda saab teha ka e-pangas. Sama tuleb teha ka kõigil neil, kes laenusummat pole veel saanud ja kes ei tahagi seda saada, kuid kunagi sõlmisid laenulepingu suuremale summale kui ühe aasta laen.

Laenuküsijad aktiivsed

Tänavuse õppeaasta kohta on Hansapank korduvtaotlejatele üle kandnud 113 miljonit krooni rohkem kui 6700 tudengile. Ühispangas oli üleeilseks automaatset väljamaksmist võimaldavate lepingute alusel makstud lisasumma välja 3997 tudengile.

Järgmine kanne laenu küsinud tudengite pangaarvetele tehakse 29. septembril. Selle saavad need korduvtaotlejad, kelle puhul kõik vajalikud tingimused on selleks ajaks täidetud, täpsustas Arro. Esmataotlejatele kantakse õppelaen üle 1. oktoobril.

“Õppelaenutaotlusi esitatakse ja huvi on endiselt küllaltki suur. Tõenäoliselt on enamik laenusoovijaid esmakursuslased,” ütles Ühispanga eralaenude arendusjuht Triin Messimas.