Järgmisel aastal valmib esimese uusehitisena kümnekorruseline büroohoone.

AS-i Ülemiste City juhatuse esimees Gunnar Kobini ütlust mööda sirgub 10–12 aasta jooksul Ülemiste Cityst Põhjamaade kaasaegseim innovatsioonilinnak. See tähendab ettevõtteid, kes suudavad oma klientidele toota areneda aitavaid lahendusi ehk Ülemiste City eesmärgiks on teadus- ja tehnoloogiamahuka ettevõtluse arendamine ja innovaatiliste ideede toetamine.

Süsteem tööle

Selleks rajatakse innovatsioonilinna alustavatele ettevõtetele mõeldud inkubatsioonikeskus ja büroohotell ning töötatakse välja tugiteenuste süsteem.

Eile avalikustatud linnaku mudel näitas, milline hakkab ärilinnak välja nägema tosina aasta pärast, kui valmis on saanud äri- ja tootmishooned, toitlustus- ja parkimismajad. Ülemiste City arendamisse investeeritakse ühtekokku 6–8 miljardit krooni, lähikuude jooksul saab nurgakivi esimene kümnekorruseline büroohoone.

Esimese suurema ettevõttena on oma asumisest Ülemiste Citysse teatanud Baltimaade üks suuremaid tarkvaraarendusfirmasid Webmedia, mis alustab tööd unikaalse arhitektuuri ja ligi 2000 ruutmeetri suuruse üldpinnaga kontorihoones suvel.

Äripindade kõrval leiab rajatavas linnakus endale koha ka Mainori kõrgkooli Tallinna filiaal. Sügiseks põhjalikult restaureeritavas endises Dvigateli tehase peahoones hakkab sügisest õppima 1000 infotehnoloogia, rakenduspsühholoogia ning ärijuhtimise tudengit.

Lammutustööd ja infrastruktuuri väljaehitamine algasid eelmisel aastal, kõigepealt saavad korda siseteed. Ehitusfirmaga Merko on sõlmitud 20 miljoni krooni suurune leping nende ehitamiseks. Kuna territooriumi kaks maja on muinsuskaitse all, on aktsiaselts Restor välja töötanud hoonete restaureerimisprojektid. Dvigateli tehase peahoones leiab koha ka Ülemiste City kontor.

Põhjamaade moodsaim ärikeskkond

Mitu parkimismaja

15 000 töökohta

•• Tallinnas Suur-Sõjamäe tänava ja lennujaama vahele jääva innovatsioonilinnaku alale on planeeritud rajada mitu parkimismaja, tervisekeskus, pangaesindused, kõrghaljastusega pargid ning loodusliku keskkonnaga veesilm.

•• Kinnistul peaksid koha leidma tehnoloogiapõhise äriga tegelevad ettevõtted, nagu meedia, elektroonika, telekommunikatsioon, teadusasutused ja kõrgkoolid, alustavad ettevõtted.

•• 33 hektarile peab kümne aasta jooksul kerkima 300 000 ruutmeetri ulatuses büroohooneid, 20 hektarit maad on mõeldud kõrgtehnoloogiliste tootmishoonete rajamiseks.

•• Kogu projekt läheb maksma esialgsete hinnangute järgi kuus kuni kaheksa miljardit krooni, rahamured on enda kanda võtnud Ülemiste City suuromanik AS Mainor, laenu annab SEB Eesti Ühispank.

•• Linnakusse on kavandatud

15 000 töökohta.