Ülikooli Apteegi juhatuse liikme Reet Tengi sõnul lähtub ettevõte riigikohtu otsusest, et apteegituru korporatiivsed reeglid kaovad ja turg avaneb lisaks olemasolevale kahele turuosalisele ka teistele huvilistele.

„Apteegiteenuse osutamiseks peavad loomulikult olema väga kõrged kvaliteedinõuded. Maal apteegi pidamine on sama raske kui maal panga- või postiteenuse osutamine. Ja me teame, et kaovad nii pangakontorid kui halveneb postiteenuste kättesaadavus. Aga apteegiteenust on võimalik senisest oluliselt paindlikumalt tarbijateni toimetada, kui turg avatakse ja tekib juurde uusi pakkujaid, kes rahulduvad väiksema kasumlikkusega kui olemasolevad tegijad,“ sõnas Teng.

Tema sõnul on vastav seadusandlus täna allutatud suures osas ühe ravimikaubandusega tegeleva grupi ja tema satelliitide huvidele, millest lähtudes on esitatud ka Riigikogu menetlusse täiesti uskumatu ja teadlikult Riigikohtu otsust eirav eelnõu.

„Pateetiliselt räägitakse elu säilitamisest maal, kuid kõik turuosalised saavad aru, et tegemist on senise olukorra põlistamisega peamiselt Magnum Grupi huvides. Üksikult tegutsevad proviisorid on suure hulgifirmaga läbirääkimistel palju keerulisemas olukorras, kui seda on apteegiketid. Sellele on tähelepanu juhtinud õiguskantsler, riigikontroll, konkurentsiamet, ravimiamet, sotsiaalministeerium ja rahandusministeerium. Eilne teade väidetavatest apteekide sulgemisest on suunatud homsele riigikogu sotsiaalkomisjoni istungile, et jätkata olemasoleva põhiseadusega suures vastuolus oleva eelnõu läbisurumist,“ lausus Teng.

„Eilne Magnumi kontrolli all olev teade on selles mõttes väga hea, et tõmbab loodetavasti suuremat tähelepanu lähipäevil riigikogus toimuvale. Seni aetakse seda asja erakordse saladuskatte all,“ sõnas Teng.

RLi liige Margus Tsahkna on paljude asjatundjate, riigiametnike ja poliitikute arvates sattunud parlamendis apteegiteenuse korraldamise seaduse eelnõu menetlemisega olukorda, kus tema motiivid tekitavad küsimusi. Tsahkna vastuseid Eesti Päevalehe seaduseelnõud puudutavatele küsimustele saab lugeda siit.