Statistikaamet teatas sel nädalal Eesti ekspordist ülevaadet tehes, et märtsis suurenes kõige enam elektriseadmete (kasv 21 miljonit eurot) ja väärismetallide (19 miljonit eurot) väljavedu.

Tuleb välja, et pea kogu 19 miljoni euro eest veeti Eestist välja kulda. Kuii märtsis kõikus kulla turuhind valdavalt 1350-1500 euro kandis untsist, siis teeb see 400-440 kilogrammi kulda, mis siit teiste riikide poole teele läks.

Ainuüksi ühe kuu eksport, üle 400 kilo kulda on rohkem kui Eesti riigil oma reservides kokku.

Eesti Panga reservides on vaid 256,6 kilogrammi kulda.

Anomaaliale heidab valgust Eesti kulla- ja valuutaäri Tavidi tegevus. Tavidi vahetas nimelt sulavaluuta kullaks ja viis selle oma välismaistesse tütarettevõtetesse, sest eriolukorra ja reisimispiirangute tõttu on kahanenud sulavaluuta käibed olematuks.

„Suurusjärk tundub olevat küll selline, mis laias laastus klapib meie tegevusega kokku,“ kinnitas Tavidi juhatuse liige Jüri Martin statistikaameti numbreid.

„Kuna valuutavahetus kukkus täielikult kokku, siis me realiseerisime suurema osa oma sulavaluutadest ja ostsime selle asemel kulda. Selle kulla, mis me valuutade asemele ostsime, jagasime erinevates Euroopa riikides olevate tütarettevõtete vahel ära," ütles Tavidi esindaja.