Ülo Pärnitsa juhitav Smart City Group otsib välismaa kinnisvaraarendajate seast ostjat endisesse Dvigateli tööstuslinnakusse rajatud Ülemiste City büroode ja tööstusettevõtete kvartalile.

„Oleme otsinud täiendavaid rahastajaid,” ütles Pärnits. „On kokku lepitud, et need kõnelused on ärisaladus, mille üksikasju me ei kommenteeri. Me avaldame kõik asjasse puutuva siis, kui midagi peaks toimuma.”

Läbirääkimispartneriteks osaluse ostmisel Ülemiste Citys peetakse ennekõike Soome kinnisvaraarendajaid, kes aga soovivad oma ärikõnelusi pidada meedia pilgu alt eemal. „Kui ma teaksin midagi Ülemiste Cityga seotud läbirääkimistest, siis ma  neid ärilistel põhjustel ei kommenteeriks,” ütles Soome mõjuka kaubanduskinnisvara arendaja Cityconi tegevdirektor Petri Olkinuora.

Cityconile kuulub Eesti suurim kaubanduskeskus Rocca al Mare, samuti Magistrali keskus.

Ettevõtete ülevõtmist ja müü­ki nõustav Swedbank ei soovinud Ülemiste City müügiprotsessi kommenteerida. „Me ei avalda oma konkreetset kliente puudutavat informatsiooni,” ütles Swedbanki kommunikatsioonijuht Kristiina Tamberg napilt.

Investoritele atraktiivne

Kinnisvara asjatundjate hinnangul on viimasel ajal huvi Eesti kinnisvaraprojektide vastu tõusnud nii Skandinaavia maades, Venemaal kui ka Saksamaal. „Eesti ärikinnisvaraturul on asjad läinud juba nii halvaks, et oleme muutunud investoritele huvitavaks kohaks, kus tasub osta,” ütles Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman. „Mida lähemale eurole üleminek tuleb, seda suuremat huvi me rahvusvahelisel kinnisvarainvesteeringute turul Eesti vastu näeme.”

Nn targa linna kontseptsiooni järgi rajatud Ülemiste City kujutab Soomani hinnangul endast võimalikele investoritele isuäratavat objekti, sest vastab rahvusvaheliselt tunnustatud ärikeskkonna nõuetele.

Samal ajal määrab praeguses turuolukorras ärikeskuse müügivõimaluse ennekõike üürnike kvaliteet. Kuna Eesti ettevõtete usaldusväärsus rahvusvahelistes analüüsides püsib madal, soovivad investorid näha pikaajaliste lepingutega üürnike seas oma tööstusharu liidreid või tugeva rahvusvahelise taustaga ette­võtjaid.

Smart City Group teenis 2008. aastal ligi 98 miljoni kroonise müügitulu juures ligi 93 miljonit krooni puhaskasumit. Ülemiste City juhatuse esimees on Gert Jostov.

Arendus

Ülemiste City ehitati Rootsi eeskujul

•• Mainori kontrollitav Smart City Group asutas Ülemiste City viis aastat tagasi endise Dvigateli tehase territooriumile.

•• 2005. aasta kevadel omandas AS-i Diamark senine suurim osanik AS Mainor ettevõtte kontrollpaketi ning otsustas endise sõjatehase territooriumile rajada tehnoloogialinnaku, mille etaloniks valiti Kista City, Stockholmi kõrval asuv Põhjamaade Silicon Valleyks kutsutud tehnoloogialinnak.

Kvartal on alles poolik

•• Veel kümne aasta pikkuseks arenguperioodiks kavandatav Ülemiste City jaguneb kolme tsooni – bürood, tootmisette­võt­ted ja messikeskus. Väljaehitamisel kavandatakse töökohad kuni 30 000 inimesele.

•• 2008. aasta suveks valmis Ülemiste City park, maailma esimese neurokirurgi Ludvig Puusepa nimeline kaksiktorn ning infotehnoloogia teerajaja Ustus Aguri nimeline büroohoone. 

•• AS-i Ülemiste City põhiomanikuks on AS Smart City Group, mille nõukogusse kuuluvad Ülo Pärnits, Guido Pärnits, Raivo Vare, Heldur Meerits, Toomas Saal ja Ants Pilving.