Järgneb intervjuu UniCrediti Eesti juht Taavi Laur kommentaar:

Rahvusvaheline võlakriis, turbulentsid väärtpaberibörsil ja äsjased teated eurotsooni majanduskasvu aeglustumisest on pilgud taas mustade stsenaariumide poole pööranud. Valdavalt murelike uudiste vahel paistab Eesti aga Euroopa Liidu riikide seas silma kõrgeima majanduskasvuga teises kvartalis (8.4%) ning Eesti krediidireiting Standard & Poorsi kohaselt on vaid kolme pügala kaugusel maksimaalsest. 

Uut kriisi vara ennustada

Kahtlemata mõjutavad ülemaailmsed meeleolud ka olukorda Eestis, nagu näitas hiljutine tormiline nädal väärtpaberibörsil. Aga seda, mis toimet lähema aja sündmused Eestile ning meie reaalmajanduslikule olukorrale avaldama hakkavad, on hetkel vara ennustada.

Tuleb rõhutada, et ka negatiivse stsenaariumi korral on Eesti heas positsioonis raskemate aegade üleelamiseks ja võimalikuks kriisiks paremini ette valmistatud kui 2007. aastal. Eelmise kriisi pealesunnitud kulude kärped on muutnud Eesti ettevõtted efektiivsemaks ja
konkurentsivõimelisemaks.

Ekspordis head väljavaated

Juuni algul avaldatud Saksa väliskaubanduskodade ühine konjunktuuriuuring Saksa kapitaliosalusega ettevõtete seas tõi investeeringute sihtkoha osas Eestit esile kui Kesk- ja Ida-Euroopa riikide seas sihtkohana aktraktiivseimat riiki. Sealjuures oleks 93% juba Eestisse investeerinud ettevõtetest valmis seda uuesti tegema.

Hea maine Eestiga juba tuttavate ettevõtete silmis ei taga meile aga automaatselt tuntust nende ettevõtete ja riikide seas, kellel kokkupuude Eestiga puudub. Et realiseerida olemasolevaid eeldusi, mis võimaldavad Eestit ettevõtluskeskkonnana positiivsest küljest reklaamida, on vaja teha
järjekindlat tööd.

Eesti tuntus lähiregioonis peab kasvama

Ka ekspordi osas tuleks Eestil jätkuvalt lähiregioonis tuntuse suurendamise nimel pingutada. Et hetkel on suur osa ekspordist suunatud Põhjamaadesse, on majanduse ainult ühest piirkonnast lahtisidumise huvides oluline leida partnereid ka mujalt lähiregioonist – Kesk- ja Ida-Euroopast, rääkimata Venemaalt.

Oluline on ka see, et koostöösuhted ei põhineks vaid madalamate tööjõukulude tõttu soodsamal hinnal, vaid Eesti mainel ausa partnerina. Eesti kompaktsus võimaldab meil hõlpsasti tagada endale konkurentsieelise soodsate majanduspoliitiliste raamtingimuste, kõrge kvaliteedi ja tarnete kiiruse näol. Meil on seeläbi võimalus tutvustada end efektiivsusele püüdlevate Euroopa ettevõtete seas mitte kui vaid soodsat, vaid ka kvaliteetset alternatiivi.

Järgnevad sammud

Seega seisab Eesti soodsal teeotsal, et vastu astuda ükskõik millistele lähituleviku sündmustele. Ei tasu ka unustada, et igas kriisis peituvad võimalused neile, kes olukorda enda kasuks suudavad pöörata. Eesti jätkuv turundamine soodsa ettevõtluskeskkonnana ning alternatiivsete eksporditurgude otsimine on teed, mis aitavad maandada globaliseerunud majanduse  riske, pärinegu need siis Euroopast või USAst.