Juba selle aasta algusest said väikestele kalalaevadele kohustuslikuks satelliitjälgimisseadmed, mille soetamiseks korraldatud hange on kalurite seas hulga pahameelt tekitanud. Kuna tehniliste apsude tõttu pole kõiki asju tööle saadud, peab osa kalalaevu nüüd jõude sadamas seisma.

Üks kannataja, Viimsi vallas tegutsev Kalev Aasma kalandusühistust Räim rääkis, et satelliitseadmete soetamiseks sõlmis Eesti kalurite liit tarnelepingu OÜ-ga Punane Koer. Septembris sai Aasma Taanist tellitud üle 2000 euro maksva seadmekomplekti allkirja vastu kätte. Paraku selgus peagi, et seda ei saa tööle panna, sest see ei ühitu komplekti kuulunud kaabliga. Teistel tekkis häda sellega, et komplektis polnud spetsiaalset voolustabilisaatorit.

„Eile (teisipäeval – toim) helistati mulle keskkonnainspektsioonist ja öeldi, et tänasest (eilsest – toim) ei tohi ma enam laevaga merele minna, kui seda seadet peal ei ole,” kurtis Aasma. Ta nentis, et näiteks temal on räime- ja kilupüügilimiiti veel viiekümne tonni jagu kasutamata ning nüüd läheb üks püügipäev teise järel luhta, sest kaks kalalaeva peavad sadamas seisma, kuni jälgimisseadmed tööle saadakse.