Ühinenud Rahvaste Organisatsioon agentuur hoiatas, et 1,25 miljardit töötajat ehk pea kaks viiendikku maailma 3,3 miljardist töötajaskonnast teenivad oma igapäevast leiba valdkondades, mis on viirusest väga tõsiselt puudutatud: alates jaemüügist ja kinnisvarast ning lõpetades tööstuse, majutuse ning toitlustusteenustega.

Enam kui neli viiendikku tööjõust elab riikides, kus on rakendatud sulgemismeetmeid.

„Töötajad ja ettevõtted on silmitsi katastroofiga, seda nii arenenud kui ka arenevates majandustes,“ lausus ILO peadirektor Guy Ryder. „Kõige haavatavamad saavad kõige tugevama hoobi,“ ütles ta.

Töökohtade kadumise kiirus ning ulatus on poliitikakujundajaid üllatanud. Nii registreeris end märtsi kahe viimase nädalaga töötuks ligi 10 miljonit inimest ning nagu kirjutab briti majandusleht Financial Times, võib töötuse määr riigis kerkida järsult 10% tasemest kõrgemale.
Samasugune pilt on ka Euroopas, kuid siin on paljudel töötajatel ligipääs valitsuste palgasubsiidiumitele, mis peaks pikaajalist töötust vähendama.

Vaid kolm nädalat varem oli ILO avaldanud raporti, mille kohaselt pandeemia viib maailmast sel aastal 25 miljonit töökohta. Ka seda oli rohkem kui kadus 2008. aasta finantskriisis.
Ryder tunnistas nüüd, et tõenäoliselt kadus juba ainuüksi esimeses kvartalis enam kui 30 miljonit töökohta ning nüüd ootavad nad oluliselt karmimat lühiajalist mõju.