“2000. aasta esimest poolt iseloomustas kõigis Euroopa üleminekujärguriikides ootamatult tugev majanduskasvu taastumine,” iseloomustab ÜRO Euroopa majanduskomisjoni peasekretär Danuta Hübner varem idablokki kuulunud riikide arengut.

“Peaaegu kõigis neist on siseriiklik kogutoodang oluliselt tõusnud, esmakordselt viimase 10 aasta jooksul iseloomustab kogu piirkonda väga jõuline majandustegevus.”

ÜRO statistika kohaselt kasvas Eesti majandus käesoleva aasta esimesel poolel 6,4 protsenti, mis on oluliselt suurem, kui aprillis tehtud ennustuses märgitud 3,8-4,0-protsendiline kasv.

Oktoobris tehtud prognoos teiseks poolaastaks on 5,5 protsenti ja sel tasemel peaks ÜRO hinnangutel Eesti majandus laienema ka tuleval aastal.

Kõigi nende näitajatega annab Eesti silmad ette oma naabritele — Läti esimese poolaasta majanduskasv oli 5,2 protsenti ja Leedul 1,9 protsenti.

Et Balti riikidest räägitakse aruandes taas kui ühest blokist, siis on kalkuleeritud ka kolme riigi keskmised näitajad — tänavu oli esimese poole majanduskasv kolme riigi lõikes 3,9 protsenti, teiseks poolaastaks on prognoos 3,6 protsenti ja tulevaks aastaks 4,2 protsenti.

ÜRO hinnanguid vaadates on selge, et regiooni majandusmootoriks on just Eesti. Kuigi rääkides näiteks kõrgtehnoloogia arengust ja selle mõjust praegustele majandusoludele, käsitleb ÜRO taas Balti riike kui ühte blokki.