Leht märgib, et Eesti meedia teatel on Eesti Energia, mis USAs tegutseb Enefit American Oili nime all, kaotamas Utah`s miljoneid dollareid.

Võimaliku suure rahakaotuse valguses on opositsioon kahtluse alla seadnud majandusminister Juhan Partsi kompetentsi.

Saksamaal tehtud testid näitasid, et Utah põlevkivi kuivem ja kõvem võrreldes Eesti põlevkiviga, millega ettevõte on harjunud töötama.

"Kuigi tulemused olid positiivsed, tekkis rohkem peenikest tolmu kui me ootasime. Põlevkivi on maailma erinevais paigus erineva kvaliteediga ja iga protsess tuleb nende erinevuste järgi kohandada," teatas Enefit American Oili tegevjuht Rikki Hrenko.

"Me oleme läbi töötamas kümnete aastate jooksul USA põlevkivi kohta tehtud uuringuid, et teha kindlaks, millised muudatused töötavad kõige paremini. Selles ei ole midagi ootamatut ning meil on selge tegevuskava, kuidas edasi liikuda."

Maailma suurimaks põlevkivitöötlejaks pürgiv Eesti Energia võib Utah` projektiga kaotada sada miljonit USA dollarit, kui Eestis välja töötatud põlevkivitehnoloogia põrub. Kuid kui see töötab, võib ettevõte teenida miljardeid ning Utah` põlevkivimaardla lööb õitsele. Seda on ekspertide sõnul aga kergem öelda, kui teha.

Eesti põlevkivi on osutunud võitjaks, samas kui Utah` põlevkivi kvaliteet on küsimärgi all.

"Uut tehnoloogiat välja arendades tuleb teha palju tööd, mitte teha otsuseid mõnele testile tuginedes," ütles Tallinna tehnikaülikooli mäeinstituudi direktor, professor Ingo Valgma ETVs. Ta uskus, et põlevkivi tootmine Utah`s ei ole mitte viie või kuue aasta küsimus, nagu ennustab Enefit, vaid küsimus on kümnendites.

Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive on öelnud, et Utah` projekt püsib kursil ning hakkab tööle 2016. või 2017. aastal, nii nagu planeeritud.