Dow Jonesi tööstusindeks kerkis 68,99 punkti ehk 0,63 protsenti tasemele 11,061.12, vahendab BNS.

Tehnoloogiaindeks Nasdaq kerkis 27,10 punkti ehk 1,10 protsenti tasemele 2495,09 ja S&P 500 kerkis 8,04 punkti ehk 0,70 protsenti tasemele 1162,27.

Investorid muretsevad endiselt Kreeka ja teiste eurotsooni riikide pärast ning seetõttu on nad hakanud eelistama dollarit, mis seetõttu on tugevnenud.

USA Senat kiitis eelmise nädala lõpul heaks riigi suurima patendisüsteemireformi pärast 1952. aastat ja nüüd vajab see kinnitamiseks üksnes president Barack Obama allkirja. Presidendi sõnul aitab reform suurendada riigis töökohti.

Rahul on aga ka USA suuremad firmad. Uue süsteemi järgi muutub patendi taotlemine senisest lihtsamaks ning USA süsteem ühtlustub muu maailma süsteemiga. Kui seni sai USA-s patendiõiguse see, kes idee enne välja mõtles, siis edaspidi see, kes selle enne registreerib.

Euroopa Keskpank (EKP) on valmis tagama pankade likviidsuse ja andma neile piiramatus koguses kapitali, kinnitas EKP president Jean-Claude Trichet esmaspäeval pärast kohtumist teiste keskpankuritega, kui Euroopa pankade aktsiad olid Kreeka võlakriisi tõttu sügavas languses.

Saksamaa soovib Kreeka võlaprobleemidest hoolimata Ateena jäämist euroalasse, teatas Saksa majandusministeeriumi esindaja esmaspäeval.

“Meie ühine eesmärk on euro stabiilsus ja me soovime, et Kreeka jääks euroalasse,” ütles majandusminister ja asekantsler Philipp Rösleri esindaja valitsuse pressikonverentsil.

Turgudele avaldavad mõju kuuldused, nagu võidaks Kreeka sundida eurotsoonist lahkuma.

Kreeka rahandusminister Evangelos Venizelos teatas pühapäeval uutest eelarvekärbetest, mis küünivad kahe miljardi euroni, nagu päästepaketi tingimusena nõuavad Euroopa Liit ja Rahvusvaheline Valuutafond (IMF).

Kohustustega toimetulekuks ja puuduoleva kahe miljardi leidmiseks on ainus tõhus abinõu spetsiaalne kinnisvaramaks, ütles minister Kreeka televisioonile.

Majandusajakiri Forbes prognoosib, et kui Kreeka peaks muutuma maksejõuetuks, tooks see maailma suurimatele pankadele miljardikahjumid.

Prantsuse pankadel on Forbesi andmetel Kreeka võlakirju 65 miljardi euro väärtuses, Kreeka pankadel 59 miljardi euro väärtuses, Saksa pankadel 40 miljardi ja Suurbritannia pankadel 19 miljardi euro väärtuses. Euroopa Keskpanga valduses on Kreeka võlakirju 49 miljardi euro eest.

Prantsuse BNP Paribas valduses on Kreeka võlakirju viie miljardi euro eest, Prantsuse-Belgia-Luksemburgi Dexia panga valduses 3,5 miljardi eest ning Saksa Commerzbanki ja Prantsuse Societe Generale käes kummalgi 2,9 miljardi euro eest.

Standard Life Investmentsi analüütik Francis Hudson ütles, et kuigi Prantsuse pangad saaksid Kreeka maksejõuetuse korral suurima hoobi, tulevad nad ikkagi toime, kuid Kreeka pangad suudaksid pääseda üksnes riigi toel.