Leiu väärtust hinnatakse kuni 500 miljonile dollarile ja see transporditi USA-sse.

Veidi hiljem väideti, et Hispaania valitsus olevat algatanud uurimise, kas merepõhjast leitud aare ei pärine Hispaania aladelt või mõnelt Hispaania laevalt. Kuna ettevõte ise oma tegevuse üksikasjadest kõnelda ei armasta, põhineb enamik ajakirjanduses ilmunud teavet spekulatsioonidel. Enamasti oletatakse, et tegemist võib olla 1694. aastal uppunud Briti lahingulaevaga HMS Sussex. Teiste andmete järgi pärinevat mündid aga hoopis teiselt laevalt nimega Merchant Royal. Florida osariigis Tampas registreeritud Odyssey kinnitab vaid, et tegu ei ole Sussexiga, ning väidab, et ei olevat praeguseks suutnud isegi uurimiseks vajalikku meeskonda kokku panna.

Laev ja selle last kuulub endiselt Suurbritanniale. Märtsikuus andis Hispaania välisministeerium loa Sussexi tõenäolist uppumiskohta – et tegu on just Sussexiga, ei ole veel kindel – esialgselt arheoloogiliselt uurida, saades vastutasuks infot teiste lähipiirkonnas asuvate laevahukupaikade kohta. Veendumaks, et tegemist on tõepoolest Sussexi, mitte aga mõne Hispaania galeooniga, peab laeva uurimisel osalema ka Hispaania arheolooge.

Odyssey on American Stock Exchange’il (vt kõrvallugu) noteeritud börsifirma, milles on võrdlemisi suur osalus USA presidendikandidaadil John Edwardsil. Firma asutasid varemgi merepõhjast aarete ostmisega tegelenud John C. Morris ja Gregg Stemm, kes soetasid 1987. aastal oma esimese süvamereuuringuteks sobiva roboti. Kalda lähedal uppunud laevade uurimine ei tõota kuigivõrd suurt tulu – hoovused on nende lasti sageli laiali pillutanud, allesjäänu aga langeb pahatihti harrastussukeldajate saagiks.

Ettevõtte esimeseks suuremaks leiuks sai Mehhiko lahest avastatud 17. sajandi Hispaania kaubalaeva vrakk. Kuigi merepõhjast tõsteti 17 000 eri eset, kattis neilt teenitud tulu vaid vaevu firma kulutused.

Odyssey potentsiaalselt suurim avastus ongi Briti kuningliku laevastiku omaaegne 80 suurtükiga lipulaev Sussex, mis purjetas 1694. aasta veebruaris Vahemerele, et Pfalzi pärilussõja raames prantslastega rinda pista. Gibraltari lähistel sattus alus aga ootamatult tormi kätte ning kahuriluukidest sisse voolanud vesi viis Sussexi koos tosina teise laevaga merepõhja. Laevahukust õnnestus pääseda vaid kahel meremehel.

Noosi jagunemine

Alles 1995. aastal leidis üks vanu dokumente uurinud ajaloolane, et Sussexi pardal oli veetud umbes miljoni naela väärtuses kuld- ja hõbemünte. Lõviosa neist pidi minema Suurbritannia liitlasele Savoia hertsogile, et prantslaste pakutav altkäemaks talle enam nii ahvatlev ei tunduks.

2002. aastal sõlmis selleks ajaks juba neli aastat Sussexi võimalikku hukupiirkonda uurinud Odyssey Briti valitsusega lepingu leiust saadud tulu jagamiseks – tegemist on esmakordse sellelaadse leppega mõne valitsuse ja erafirma vahel. Stemm hindab aardega seotud kulusid järgmiselt: neli miljonit dollarit uuringuteks, teist sama palju leidude pinnale toomiseks. Kogukulu võib ulatuda kümnete miljonite dollariteni, millest enamik tuleb “magama panna” saagi turustamiseks.

Noos aga jaguneb järgmiselt: Odyssey osaks langeb 80% tuludest, mis jäävad alla 45 miljoni dollari, pool neist, mis jäävad vahemikku 45–500 miljonit dollarit, ja 40% sellest, mis ületab poolt miljardit dollarit. Ülejäänu läheb Briti valitsuse kukrusse. Kogu saak võib eri hinnangutel küündida kuni nelja miljardi dollarini. Odyssey ise sedavõrd suureline ei ole, firma hinnangu järgi võib aarde numismaatiline väärtus ulatuda 500 miljoni dollarini, sedagi vaid siis, kui müntide müük kulgeb edukalt, mida aga on raske ennustada.

Lisaks on Odyssey praegu lasknud kohtu poolt arestida kahe laeva uppumiskoha. Neist üks asub Atlandi ookeanis, teine Vahemere lääneosas. Ettevõte kavatseb mõlemat lähemalt uurida, kuid ei soovi esialgu kommenteerida, mida loodetakse leida.

American Stock Exchange

•• New Yorgis paikneval AMEX-il on USA kolmest suurimast börsist – teised kaks on New York Stock Exchange ja NASDAQ – kõige leebemad nõuded noteeritud firmadele ning selle nimekirja kantud firmad on ka väiksemad.

•• Enamiku börsi käibest moodustavad praeguseks aga optsioonid ja fondid.

•• AMEX on ühistu, mille omanikeks on turu liikmed.

•• Aastal 1998 ühines AMEX NASDSAQ-iga, kuid kahe börsiliikme vaheliste vastuolude tõttu ostsid AMEX-i liikmed 2004. aastal oma aktsiaturu välja.

•• Suuremad AMEX-il noteeritud ettevõtted on British American Tobacco, Kanada suurim naftafirma Imperial Oil Company ning põllumajandus- ja ookeanitranspordikonglomeraat Seaboard Corporation.