Åslund selgitas Läti ajalehele Lietiska Diena, et Balti riikide kriisi põhjuseks oli Balti pankade äralõikamine rahvusvahelistest finantsallikatest. "See sai alguse 2008. aasta septembris, kui USA Lehman Brothers pankrotti läks ja ükski Balti pank ei saanud enam raha juurde. Läti majanduses oli selge ülekuumenemine," rääkis ta, vahendas BNS.

Tagantjärele on lihtne öelda, mida Läti pidanuks tegema teisiti, kuid selge on see, et Läti-sugune väike ja avatud majandus sõltub väga palju ülejäänud maailmast, tõdes ekspert.

Åslund rõhutas, et sel hetkel kui Balti riikidel kadus ligipääs rahvusvahelistele finantsturgudele, pidanuks Euroopa Keskpank neile laenudega appi tulema. "Minu meelest on see väga halb, et EKP seda ei teinud. Nii põhjustas EKP Balti riikide majanduskriisi."

Åslundi hinnangul ei oleks lati devalveerimine Lätit aidanud. 70 protsenti kõigist laenudest oli antud eurodes, kuid palku ja pensione maksti lattides. Devalveerimisest oleksid kaotanud inimesed ja valitsus ning võitnud suured eksportöörid.