Juunikuuga võrreldes kasvas THI 0,8%, baasinflatsioon – millest on välja võetud energia- ja toiduhindade mõju – tõusis 0,3 protsendini. Analüütikute hinnangul on see hoiatavaks märgiks, et naftahinna langemisel ei pruugi olla inflatsioonile sedavõrd tugevat mõju kui loodetud. Financial Times tsiteeris investeerimispanga Lehman Brothers ökonomisti Zach Pandle’it, kes on endiselt kindel hinnatõus aeglustumises lähikuudel, kuid värskeimad andmed viitavat, et “see protsess võib olla aeglasem”.
Iseäranis pani vaatlejaid muretsema baasinflatsiooni üllatuslik kiirenemine. See näitab, et kõrged toidu- ja kütusehinnad hakkavad kanduma üle lõpptoodete – nagu näiteks rõivastuse – hindadesse. Seda protsessi ei pruugi hiljutine naftahinna alanemine suurt mõjutada. “Kuigi toorainehinnad on langenud, võivad [teiste kaupade] maksumuse üle otsustajad öelda, et nende meelest jäävad hinnad keskmisest kõrgemaks veel mitmeks aastaks,” nentis Pandle.
Siiski on vaatlejad seda meelt, et aasta lõpuks inflatsioonitempo jahtub. Wachowia Securities analüütik Gary Thayer ütles BBC-le: “Kui ei tule ootamatut šokki, mis toorainehinnad taas üles lööb, on see [juulikuine] inflatsiooniuudis ilmselt kõige hullem, mida me lähiajal näeme.” Konsultatsioonifirma Capital Economics hinnangul peaks THI aastatõus aasta lõpuks lähenema kolmele protsendile.
Suhteliselt üksmeelselt usuvad analüütikud ka seda, et USA keskpank jätab veel tükiks ajaks intressimäärad praegusele tasemele. “Föderaalreserv on samas ebamugavas positsioonis, kus ennegi – kahvlis nõrga majanduse ja tõusnud inflatsioonisurve vahel – ainult, et hullemini kui varem,” sõnas nõustamisfirma Global Insight analüütik Kenneth Beauchemin.