Goldman Sachsi analüüsist selgus, et toornafta hinnad hakkavad tõusma, kuna maailma suurimad õliühingud hakkavad rohkem keskenduma gaasitootmisele, vahendab CNBC.

Survet madalama süsinikusisaldusega energiavaldkondadesse investeerimiseks avaldavad neile aga nii valitsused kui ka investorid, sest puhas energia on saanud energiasektori viimase aja suurimaks mantraks.

„2020. aastatel seisame silmitsi reaalse naftapuudusega, sest mitte kellelgi ei ole lubatud teha täisinvesteeringuid tuleviku naftatootmisse," kirjeldas Goldman Sachsi loodusressursside uurimisüksuse juht Michele Della Vigna reedel CNBC-le.

„Madalama süsinikusisaldusega kütustele üleminekuga kaasnevad ka kõrgemad, mitte madalamad nafta hinnad,” lisas ta. Della Vigna sõnul peavad suured õliühingud, kes ei taha oma investoreid kaotada, näitama ka reaalsuses, et on väga tõsiselt pühendunud süsinikusisalduse vähendamisele atmosfääris.

Goldman Sachsi analüütiku sõnul illustreerivad viimasel viiel aastal ka kivisöe sektoris tehtud kärped seda, kuhu suunas investorite mõtted liiguvad. Kuniks aga toimub suurem taastuvenergiale üleminek, peavad need ettevõtted võitlema senisest suurema turuosa eest gaasiturul.

Kuivõrd see nõuab suuri investeeringuid, soosib olukord kõige enam neid ettevõtteid, kellel on riiklik tugi. „Me räägime seitsme uue sõsara esilekerkimisest, nemad hakkavad üleilmset naftaturgu valitsema, sest mitte kellelgi teisel ei ole raha sellist liiki megaprojektide rahastamiseks,” märkis Della Vigna.

„Seitsme uue sõsara” all pidas ta silmas OECD-st välja jäävate riikide ettevõtteid. Need on saudide Aramco, venelaste Gazprom, NIOC Iraanis, Hiina riiklik kütusekorporatsioon, Petrobras Brasiilias, Venetsueela PDVSA ja Petronas Malaisias.

Algselt viidati väljendiga „seitse sõsarat” 1950. aastatel suurimatele kütusefirmadele, kellest nüüd on ühinemiste tulemusel alles jäänud viis. Need on BP, Chevron, Shell, Exxon Mobil ja Royal Dutch Shell. Della Vigna märkis, et Euroopa kütusefirmad nagu brittidele kuuluv Shell ja prantslaste Total on oma USA rivaalidega võrreldes liikunud üleminekul kütuseettevõttest energiafirmaks kiiremini.

Naftaturgudel on nõrk nädal olnud. Reedel kukkus nafta hind viimase 7 kuu madalaimale tasemele. Võrreldes oktoobrikuise hinnatipuga langesid toornafta hinnad 20 protsenti. Selle taga on kartus ülepakkumise ja üldise majanduse aeglustumise pärast.