Kanada otsustas eile õhtul liituda USA-Mehhiko leppega, võimaldades seeläbi uuendada senist NAFTA lepet, vahendab Financial Times. See lõpetab pikemat aega kestnud ebakindluse, mis on valitsenud Põhja-Ameerika kaubandussuhetes alates hetkest, kui Donald Trump sai Ameerika presidendiks.

Nii Ameerika kui Kanada valitsusametnike sõnul jõuti kokkuleppele üsna enne keskööd, mis oli seatud tähtajaks, mil nii USA kui Mehhiko pidid saata lepinguteksti kongressile. Ametnike sõnul on uue leppe nimi USA, Mehhiko ja Kanada Leping (USMCA).

"USCMA annab töölistele, põllumeestele ja ettevõtetele kõrgetasemelise kaubanduskokkuleppe, mis võimaldab vabamat turgu, õiglasemat kaubamvahetust ja jõulist majanduskasvu meie piirkonnas," märkisid ühisavalduses USA kaubandusvolinik Robert Lighthizer ja Kanada välisminister Chrystia Freeland.

USA-Kanada kokkulepe on pingelise töö tulemus, kus Ameerika president Donald Trump ja Kanada valitsuse läbirääkimise meeskond püüdsid jõuda kompromissidele erinevates küsimustes, nagu näiteks piimasektorit puudutavad meetmed, kaubandusvaidluste lahendadamise mehhanismid, autotariifid ja kultuurilised sätted.