Organisatsioone sütitas asjaolu, et pärast viit aastat ootamist on Enefit saamas kätte keskkonnaluba Utah's asuvale trassikoridorile, et ehitada kommunikatsioone tulevasele põlevkiviõlitehasele. Seega plaanitakse Enefit American Oilile anda õigused kasutada 30 000 aakri ehk ligikaudu 12 000 hektari suurust maa-ala, mille põlevkivivaru ulatub hinnanguliselt 3,1 miljardi tonnini ja selles sisalduva õli kogus 2,1 miljardi barrelini.

"See plaan muudaks lavamaad kaevanduseks, vähendaks veetaset meie jõgedes ning põhjustaks ohtlikku kliima ja osoonikihi reostust. Ehk kõike, mida Colorado jõeala ei vaja," ütles organisatsiooni Living Waters ekpert John Weisheit.

Loodusvarade kaitse organisatsiooni nõukogu liige Jacob Eisenberg lisas, et viimane asi, mida Utah vajab on Eesti ettevõtet, mis kasutab ameeriklaste maad, et luua kahjulikku põlevkivikaevandust. "Enefit on ettevõte, mille senine käitumine keskkonna küsimustes on olnud äärmiselt küsitav," lisas ta.

"See projekt oleks katastroofiliste tagajärgedega looduskeskkonale ja elanike tervisele," ütles bioloogilisuse mitmekesisuse keskuse juht Taylor McKinnon. "Viimane asi, mida Colorado jõeala vajab on uus fossilkütuste tööstus, mis elavdaks kliimasoojenemist, vähendaks veetaset jões ja ohustaks kogukonna tervist," lisas ta.

"Põlevkivi on räpane kütus, mis ei vääri kohta meie avalikel maadel," ütles organisatsiooni Earthjustice jurist Alex Hardee. "Keskkonnaresostus toob möödapääsmatult kaasa rahvatervise kriisi ning esialgsed uuringud näitavad, et platoo piirkonnas on juba praegu sünnieelne suremus väga kõrge," lisas Utah arstide kogukonna liige Brian Moench.