2006. aastast USA keskpanga juhi ametis oleva Bernanke’i optimismi süvendas riigi suurpankade Citigroupi, Bank of America ja JPMorgani indeksite tõus viimasel nädalal, vahendab Eesti Päevaleht Online.

Pangajuhi väitel oli aga kogu maailm septembris väga lähedal globaalse finantssüsteemi kokkuvarisemisele, vahendas Reuters. Tema sõnul on kriisi läbivas majanduses siiski juba rohelisi võrseid näha.

"Me arvame, et majanduslangus peatub võib-olla tänavu," märkis Bernanke. "Me arvame, et majanduse taastumine algab järgmisel aastal."

"See on absoluutselt ebaõiglane, et maksumaksjate dollarid on läinud ettevõtetele, mis on teinud valesid panuseid," taunis ta USA eelmise administratsiooni samme. Bernanke oli kindel, et suurpankade krahhe USA-s niipea ei tule ja kutsus poliitikuid näitama vajalikku tahet majanduse turgutamisel. Samuti on USA-l õnnestunud vältida 1930. aastate suure majanduskriisi kordumist.

"Meie suurim risk on see, et meil puudub poliitiline tahe," taunis ta seda, et kriis võib panga prognoosidest hoolimata jätkuda. "Sellisel juhul ei saa me loota taastumisele. Taastumine ei toimu muidu, kui finantsturud ja pangandus on stabiliseerunud."

Bernanke pakkus võimaliku lahendusena välja karmima regulatsioonireformi, mis tegeleks süsteemsete riskidega.

Bernanke’i avaldus tuli ajal, mil USA töötus on kõrgeim viimase 25-aasta jooksul, ulatudes 8,1 protsendini.