Vista Equity Partnes asutaja ja tegevjuht Robert F. Smith – kellest on saanud rikkaim mustanahaline mees USAs – teatas sammust Atlantas tegutseva mustanahaliste noormeeste kolledži lõpuaktusel, kus ta lõpukõnet pidas, kirjutab New York Times.

Kuigi suur osa 396st kolledžilõpetajast saavad nüüd lootusrikkalt tulevikku astuda, oleks enamus neist pidanud tegelema ka ülikooliõpinguteks võetud laenude tagamismaksmisega. Smithi heldus võimaldab neil nüüd finantskohustuste vabalt suunduda magistrisse, minna õpetajaks või asuda praktikale Goldman Sachsi, muretsemata, kuidas järgmine laenumakse tasutud saab.

Väljaande Atlanta Journal-Constitution andmetel küündib lõpetajate laenukoorem kokku 40 miljoni dollarini, tehes Smithi lubadusest kooli ajaloo suurima annetuse. Seni suurim annetus, summas 1,5 miljonit dollari kuulus samuti Smithile. Tehnoloogiamiljardär märkis oma avalduse teatavaks tegemisel, et loodab, et kolledžilõpetajad annavad neile osaks saanud heldust edasi.

„Sest meid on piisavalt, et oma kogukonna eest hoolitseda,” ütles Smith. „Meid on piisavalt, tagamaks, et meil kõigil oleks võimalik elada Ameerika unistust. Me tõestame seda üksteisele läbi oma tegude ja sõnade,” rõhutas ta.

Smith märkis kooli 135. lennu lõpetajatele: „Me oleme otsustanud lisada veidi kütust teie bussile. See, 2019. aasta lõpuklass on minu klass ja mu perekond toetab nende kõigi õppelaenude tasumist.” Loomulikult olid Morehouse’i College’i lõpetajad eufoorias, kui kuulsid, et tehnoloogiamiljardär tasub kõigi nende õppelaenud.

„Me kandsime kõik oma lõpuriideid ja päike paistis tugevalt,” kirjeldas Ernest Holmes, kelle õppelaenukohustus on 10 000 dollarit, kuid mille tasumise eest olid lubanud hoolitseda tema vanemad. „Me hoidsime oma diplomeid näo ees, et päike silma ei paistaks. Kõik hüppasid rõõmust püsti. Oli ka neid, kes nutsid. See oli uskumatu hetk,” lisas ta. Holmes alustab peagi tööd tarkvaraarendajana Google’s.

„Ma ei pea elama maapähklivõi- ja moosisaiade peal. Ma olin šokis. Mu süda jättis löögi vahele. Me kõik nutsime. Sel hetkel oli tunne nagu tohutu koorem oleks õlgadelt langenud,” kirjeldas rahandust õppinud 22-aastane Aaron Mitchom, vahendab AP. Tema õppelaenu suurus on 200 000 dollarit ja selle tagasimaksmine võtaks 25 aastat.

Viimasel ajal on Ameerika meedia kajastanud ohtralt, kuidas õppelaenud on noorte, ülikooli lõpetavate ameeriklaste jaoks järjest koormavamaks finantskohustuseks. Üleriigiliselt on tudengid umbes 1,5 triljonit dollarit õppelaene võtnud ning viimase kümnendi jooksul on ameeriklaste õppelaenukohustused kahekordistunud.