“Me oleme pettunud selles, kuidas juhtumit on käsitletud,” ütles riigidepartemangu pressiesindaja Adam Ereli neljapäeval, teatab CNN.

Vene riiklik naftafirma Rosneft teatas neljapäeval, et ostab ära Baikal Groupi. Baikal on tundmatu firma, mis ostis ära Jukose peamise tootmisüksuse Juganskneftegazi, mis müüdi Jukose maksuvõlgade katteks.

USA kohus oli varem peatanud Jukose varade müügi pankroti kaitse klausli alusel, kuid Venemaa korraldas müügi sellegipoolest. Neljapäevane Rosnefti lüke on põhimõtteliselt Juganskneftegazi natsionaliseerimine.

Vene president Vladimir Putin kaitses Jukose varade müüki riigifirmale, nimetades seda tavaliseks äritehinguks. Putini sõnul sai riik selle, mis õigusega talle kuulus.

“Täna tagab riik, kasutades täiesti seaduslikke turumehhanisme, oma huvide kaitse. Ma usun, see on väga normaalne,” ütles Putin pressikonverentsil.

Rosneftil seisab lähiajal ees liitumine riigi gaasimonopoli Gazpromiga, mis oleks algselt ise soovinud Jukose varad ära osta. Gazprom aga ei soovinud astuda üle USA kohtu keelust.

Kui Gazprom saab enda kätte Juganskneftegazi, kasvab Gazpromi päevane naftatootmisvõimsus 1,6 miljoni barrelini päevas, mis tõstab ta maailma suurimate naftafirmade hulka.

Vaatlejate sõnul on ühtse suure energiahiiglase tekitamine osa Putini plaanist luua paremad sidemed Hiina ja Indiaga, et siduda end paremini nende kahe kasvava majandusjõuga.

Ereli sõnul tõstatab Moskva käitumine seoses Jukose juhtumiga küsimuse seaduste kehtivusest Venemaal. “Tundub, et seadusi rakendatakse Venemaal poliitiliselt ja valikuliselt,” ütles ta.

Ereli rõhutas siiski, et USA ei kavatse Venemaad “karistada”, vaid üritab probleeme lahendada.