Möödunud nädalal avaldatud uurimuse järgi on USA-s sel aastal valla puhkenud aktsiaoptsioonide kuupäevade võltsimise skandaaliga seotud sadu firmasid.

USA institutsionaalsetele aktsionäridele teenuseid pakkuva firma Glass Lewis uuring väidab, et juhtumeid, kus ettevõtete töötajatele antud optsioonide väljastamiskuupäev märgiti tagantjärele ajale vahetult enne aktsiakursi järsku tõusu, on märksa rohkem, kui seni arvatud. Samuti ei lõppenud selline tegevus 2002. aastal kehtestatud rangemate nn Sarbanes-Oxley auditeerimisreeglitega, vaid vältas ka veel möödunud aastal. Varem seostati skandaaliga rohkem kui 150 ettevõtet, peamiselt tehnoloogia vallast.

Optsioonide väljastamiskuupäeva võltsimisega seoses on pidanud ametist lahkuma näiteks ühe USA suurima tervisekindlustusfirma United Health Group juht William Mcguire ning viirusetõrjeettevõtte McAfee tegevjuht George Samenuk. Elektroonikatootja Apple legendaarsel juhil Steve Jobsil, kes tunnistas, et oli teadlik aktsiate varasemaks dateerimisest firmas, lubati siiski ametis jätkata. Ettevõtete juhtkondades tekitab ebakindlust, et ei ole selge, kui rangelt aktsiaturu regulaator SEC asjasse suhtub.

Skandaali vallandas kevadine teadusuuring, mis avastas, et optsioone väljastati kahtlaselt sageli vahetult enne aktsiahinna olulist tõusu.