Baltic Agro arendusdirektori Margus Ameerikase hinnangul on nii USAs kui ka teistes viljatootmismaades kehvad saagiprognoosid. Lisaks põuale USA-s mõjutab teravilja saagikust ka ilmaprobleemid Venemaal ning Lõuna-Euroopas.

Teravili on börsikaup ja nii Eestis kui Soomes müüakse vili ja raps maailmaturu börsihindadega, mis on otseses sõltuvuses suurte taimekasvatusmaade saagi prognoosidest. Kui ikka USAs on viimase poole sajandi suurim põud, siis teadagi on börssidel teatud paanika! Hinnad on tõusnud hüppeliselt,“ ütles Ameerikas.

Ameerikase sõnul on Eestis praegu põldudel kasvamas viimaste aegade parimad saagid.

„Taoline kehva puhkuseilm on taimekasvuks ideaalse lähedane. Muidugi ei ole see saak veel salves ja ei tasu enne hõisata aga kui hinnad on rekordtasemetel siis võib taimekasvataja loota väga head teenistust,“ sõnas Ameerikas.

Kas ja kunas hinnatõusule lagi ette tuleb, ei julge Ameerikas prognoosida. „Hinna tulevikukäitumise ennustamine on tänamatu töö, seda ei ole võimalik ennustada. Eks kõikumisi tuleb ikka ette, kuid kui palju, ei julge küll praegu öelda,“ ütles Ameerikas.