Hinnatõusu läbi teinud toksoplasmoosi ravimi tootmisõigus läks augustis Turing Pharmaceuticalsile ning prakitliselt koheselt tõsteti ühe tableti hinda 13,5 USA dollarilt 750 dollarini (umbes 12 eurolt 665 euroni), kirjutas New York Times.

See tähendab, et mõne Daraprimi kasutava patsiendi aastane raviarve ulatub nüüd sadadesse tuhandetesse dollaritesse.

„Mida nad nüüd teisiti teevad, et selle ravimi eest peab nüüd kümneid kordi rohkem maksma?“ küsis Dr. Judith Aberg, kes on New Yorgis asvuva Mount Sinai haigla juures asuva meditsiinikooli nakkushaiguste osakonna juht.

Tema sõnul võib hinnatõus sundida haiglaid kasutama alternatiivseid meetodeid patisendi ravimiseks, mis ei pruugi olla nii efektiivsed kui Daraprimi kasutamisel.

Turing Pharmaceuticalsi rajaja ja juht, endine riskifondi juht Martin Shkreli hinnangul kasutatakse seda ravimit aga väga harva ning hinnatõusu mõju tervishoiusüsteemile on praktiliselt olematu. Hinnatõusuga teenitavat raha kasutab Turing Pharmaceuticals tema sõnul uute, paremate ja väiksemate kõrvalmõjudega toksoplasmoosi ravimite väljatöötamiseks.

„Me ei ole ahne ravimifirma, kes tahab patisentidelt viimase välja pigistada, vaid firma, kes tahab jätkuvalt äri teha,“ ütles Shkreli.