“Kõrged hinnad võivad avaldada soovimatut tagasimõju maailma riikide majandustele,” ütles USA energeetikaminister Spencer Abraham. “Kui tööstusriikides toimub tagasiminek, väheneb nõudlus ka arengumaade toodete järele, kahjustades arenegumaade majandusi.”

Abraham tegi avalduse Osakas toimuval Rahvusvahelisel Energiafoorumil, kus osaleb ligi 60 naftat tarbiva ja tootva maa, neist enamus Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC), esindajad.

OPEC eiras möödunud nädalal naftatarbijate üleskutset suurendada naftatootmist enne talvist tarbimise kõrghooaega ning Ühendriikide toornafta hind liigub 30 dollari lähedal barrelist.

Teised naftatarbijad toetasid Abrahami sisukohta. Euroopa Liidu (EL) energeetikavolinik Loyala de Palacio ütles, et praegune hinnatase ei aita kaasa majanduskasvule, mis on jäänud oodatust aeglasemaks. Tema sõnul peaks tasakaalustatud hind olema pikas perspektiivis veidi üle 20 dollari barrelist.

Abraham ütles OPECile otseselt viitamata, et kõrge hind võib lühemas perspektiivis naftatootjatele meeldida, aga pikemas perspektiivis destabiliseerib selline volatiilne hinnakujundus kõiki turuosalisi.

Nafta hind Ühendriikides on kõikunud alates 1998. aastast 11 ja 37 dollari vahel barrelist.

See on Washingtoni seni karmisõnalisim avalik kriitika naftatootjate aaderssil pärast George W.Bushi võimuletulekut 2001. aasta jaanuaris. Seni on USA eelistanud vaikset diplomaatiat, mis ei ole tulemusi andnud. Jaanuaris alandas OPEC tootmiskvoote viimase aastakümne madalaima tasemeni.