Disainer Adam Kalkin on Ameerika Ühendriikides kogunud tuntust kui konteineriarhitekt, sest oma innovaatilisi ideid teostab ta just nende rauakolakatega. Tema varasemad konteineritest valmistatud tööd varieeruvad eritellimusel tehtud luksusmajadest kuni kokkupandavatest valmiselementidest valmistatud hädaabi majakesteni, mida võib saata kiiresti ja lihtsalt üle terve maailma.

Adam Kalkini viimast laineid löövat ideesähvatust hakatakse aasta pärast püstitama Utah osariiki Salt Lake Cityst idasse.

Projekt nimega “City Center Lofts” on laevakonteineritest ehitatud kortermaja, mille algmaterjali on välimusest raske aimata. Oranžid konteinerid tõs-tetakse üksteise otsa nagu massiivsed Lego-klotsid. Konteinerehitus on suhteliselt kiire. Massiivsed terasseinad teevad maja ühtlasi vastupidavaks ning termiidi- ja tulekindlaks.

Konteinerid saab soodsalt

Majale loovad vaheldust ja dünaamikat terasest ning klaasist raamid. Üks majaosa koosneb kolmest konteinerist, mille laius on üle seitsme meetri, kirjutab Ecofriend. Ehituses ja disainis võetakse arvesse nii energia- kui ka veesäästu ning valitakse hoolikalt viimistlusmaterjale. Maja saab energiasäästlikud aknad, katusele tuleb roheala ja korterid on disainitud nõnda, et võimalikult palju saaks kasutada päevavalgust. Iga majaosa saab eraldi rõdu, ühe- või kahekohalise garaaÏiboksi. Maja alumisele korrusele on kavas rajada kunstigalerii. Korterite hinda pole veel paika pandud.

Kuid miks just kaubakonteinerid? Põhjus on lihtne. Et USA impordib kaupu rohkem kui ekspordib, roostetavad laevatehastes miljonid tühjad konteinerid. Mere taga on odavam toota uusi konteinereid kui neid tühjalt tagasi saata. Et saada vanakraamist lahti, on neid hakatud soodsa hinnaga müüma. Konteineri eest küsitakse 10 000–30 000 krooni. Paljud arhitektid leiavad, et hind on ehitamiseks soodne ja kasutatavad sel moel ära loodust reostava ja silma riivava rauakola.