Päästeplaaniga loodetakse säästa uusi pankasid riigistamisest ning maailma majandust edasistest kahjustustest, vahendas Reuters.

Kui päästeplaan senatis läbi läheb, tõuseb surve USA kongressi esindajatekojal, kes koguneb plaani üle hääletama neljapäeval. Eile hoiatas Ameerika president George W. Bush, et USA majanduses on käes kriitiline hetk ning lubas Wall Streeti päästmise plaani kongressil läbi suruda.

Eile avaldasid päästeplaanile toetust lisaks president George W. Bushile rahandussekretär Henry Paulson ning presidendikandidaadid John McCain ja Barack Obama.

Majandusteadlased hoiatavad, et kui päästeplaan läbi ei lähe, siis on ees ootamas aina süvenev majanduslangus.

Esmaspäeval lükati plaan esindajatekojas tagasi, millele järgnes kogu maailmas aktsiaturgude tugev langus. USA aktsiaturge tabas viimase 21 aasta suurim kukkumine, pühkides olematusse 1,2 triljonit dollarit.

Tagasilükkamine jättis kaks võimaliku varianti – kas plaani väänatakse piisavalt, et see läheks läbi, või on rahandussekretär Henry Paulson ja föderaalse reservi esindaja Ben Bernanke sunnitud kriisi lahendamiseks tagasi pöörduma piiratud vahendite juurde.

Plaani täielik ümberkirjutamine tundub ebatõenäoline.