?Ahnus on hea. Ahnus on suurepärane,? räägib Michael Douglase mängitud Gordon Gekko nimeline börsihai kultusfilmis ?Wall Street?. Gekko moto on lihtne ? raha ei kao kuhugi. See lihtsalt liigub ühelt persoonilt teisele. Teadagi, kumb persoon Gekko ise oli.

Gekko tegelaskuju põhineb 1980-ndatel Manhattani rahamaailmas ilma teinud Ivan Boesky, Michael Milkeni ja investeerimisfirma DrexelBurnham tegemistel. Boesky teenis lühikese ajaga 200 miljonit dollarit (2,6 miljardit krooni). DrexelBurnham oli kõrgajal Wall Streeti kõige suurem kasumiteenija. Michael Milken muutus aga lausa legendiks. Rämpsvõlakirjade leiutaja. Moodsa rahanduse suurim innovaator. Nii öeldi tema kohta. Rekordaastal maksis DrexelBurnham mehele palka 550 miljonit dollarit (7,1 miljardit krooni).

Kõik läksid põhja

Aga põhja läksid nad kõik. Boesky maksis sada miljonit (1,3 miljardit krooni) trahvi ja sai 3,5 aastat vanglat. DrexelBurnham andis aastal 1990 sisse pankrotiavalduse. Milkenit ei päästnud vanglamüüridest ka 900 miljoni dollari (11 miljardi krooni) suuruse trahvi tasumine. Asutus, kes presidentide lõunasöögikaaslased kohtu ette tiris, oligi SEC ehk USA väärtpaberijärelevalve amet. Kolm tähte S-E-C, mis viimase poole aasta jooksul ka Eestis kuulsaks saanud.

SEC ei hellita. LHV-ga seostatud kontod miljonite ja miljonite dollaritega külmutati novembri alguses. Mis seis on kuus kuud hiljem? Kõigepealt tõsiasjad. SEC ei ole kohus. SEC-i otsus pole kohtuotsus ja SEC-i kutse pole kohtukutse. Oliver Peek, Kristjan Lepik ega ka LHV pole süüdimõistetud. Rain Lõhmus pole kohtu all, teda soovitakse lihtsalt tunnistusi andma. Lõhmus ise ütleb, et ta on juba ühe viietunnise telefonikõne SEC-i inimestega pidanud ja kui vaja, võib ka tunnistuste andmiseks Ameerikasse sõita. ?Aga ametlikku kutset pole saanud,? lisab Lõhmus veel.

Advokaatide vahendusel on ta saanud pakkumise, et tema esialgselt kontole kantud kaks miljonit dollarit (26 miljonit krooni) tagastatakse, aga ära võetakse 7,7 miljoni dollari (saja miljoni krooni) suurune kasv. Lõhmus ise kirjeldab oma positsiooni äraootavana. Ehk lihtsamalt öeldes ei taha Lõhmus selle pakkumise suhtes hetkelotsust teha ja ootab, mis lahenduse saavad läbirääkimised SEC-i ja LHV ning Peegi ja Lepiku vahel. SEC-i jurist Amy Greer sellise tõlgendusega päris nõus ei tahaks olla.

Ülejäänud vaidluses nimetatud soovivad pigem kokkulepet. Kristjan Lepikut esindav vandeadvokaat Marti Hääl räägib, et asi pole niivõrd vaidluse sisus: ?Võit lihtsalt ei kata kulusid.? Ta kirjeldab, kuidas nad juba päris alguses tegid arvutusi ja leidsid, et kohtuskäimisega lõpuni minemine läheks maksma 1-2 miljonit dollarit (kuni 26 miljonit krooni). Kasu ei ole ka võidust ja raha tagasisaamisest, sest pead kogu summa või rohkemgi advokaatidele maksma.

Oliver Peeki esindav vandeadvokaat Üllar Talviste lisab omalt poolt, et Ameerika juristid soovivad sellistel juhtudel tavaliselt ka kopsakat ettemaksu. Eriti, kui tegu välismaalastega.

Kui vaja, võib ka venitada

Ei saa salata, et jäme ots on SEC-i käes. Kui vaja, leiab võimaluse ka vaidluse venitamiseks ehk kohtukulude veelgi suuremaks kasvatamiseks. Ja riigi, eriti kui jutt käib Ameerika riigist, taskud on ju põhjatud. ?Meie nimetame seda protsessiökonoomikaks,? muigab Hääl. Kes teab, äkki võib siit leida vihje, miks SEC on andnud mõista, et võiks Rain Lõhmuse, kui ta ?korralikult? käituma ei hakka, praeguselt tunnistajakohalt kaitsealuse kohale manööverdada. Taksomeeter tiksub igal juhul.

Aga ega Eesti advokaadid veel ei kaeba. Pedantne ja täpne, väga suurte kogemustega tugev vaidlusvastane, ütlevad nad. ?Segu Eesti maksuametist, kapost ja Harju maakohtust,? iseloomustab vandeadvokaat Üllar Talviste SEC-i. Talviste ise esindab antud kaasuses Oliver Peeki, nagu mainitud.

Kas SEC võiks vahel ka lihtsalt populaarsust taga ajada? Nagu moodne Robin Hood, kes kiusab lipsustatud börsi-yuppisid ning muidu rikkureid? Väärtpaberikaupleja Margus Järv, kes asja kõrvalt jälginud, kommenteerib, et miks mitte. ?SEC võib täita ka rahvatellimust,? räägib Järv. Ja see tegelikult ongi SEC-i töö. Ameerikas on aktsiatega kauplemine rahvaspordiala, kus igal teisel on oma väärtpaberikonto. Kui turul mängivad vanamammi Oklahomast ja koduperenaine Kansasest, siis kes see ikka nende huve kaitseb kui mitte riik. Ehk SEC.

Securities and Exchange Comission

?? SEC-i loomise taustaks on Suure Depressiooni nime all tuntuks saanud majanduslangus ja ka aktsiabörside kukkumine 1920-ndate lõpul. Ametlikuks loomisaastaks 1934 ning esimeseks juhiks Joseph Kennedy, tulevase presidendi John Kennedy isa.

?? SEC ise nimetab ennast Ameerika mõõtude järgi väikeseks valitsusasutuseks. 70 aastat kogemusi, 3100 töötajat ja üle 80 miljardi krooni eest varasid teevad sellest siiski igaühele raske vastase. Organisatsiooni tipus seisavad viis komissari, kes määratakse presidendi enda poolt.

Tuntud juhtumid: SEC versus maailm

?? Martha Stewart, teletäht.

Stewartit süüdistati ebaseaduslikus kauplemises ravimifirma ImClone aktsiatega. 2004. aastal mõisteti Stewartile viis kuud vanglat, viis kuud koduaresti ja 30 000 dollarit trahvi.

?? Michael Milken, DrexlerBurnhami rämpsvõlakirjadega kaupleja. Maksis 900 miljonit dollarit trahvi ja istus 22 kuud vanglas.

?? Robert Blackwell, majandusprofessor ja tuntud turundusteoreetik. Istub praegu kuueaastast vanglakaristust selle eest, et informeeris peret ja sõpru Worthington Foodi ülevõtmisest Kellogsi poolt.

?? David Pajcin, Goldman Sachsi endine aktsiakaupleja. Mees teenis endale ja oma perele 6,2 miljonit dollarit tulu, kasutades teadmist, et Adidas võtab üle Reeboki.

?? Guinnessi nelik. 1990. aastal mõisteti süüdi neli õlletootja Guinness tippjuhti: Ernest Saunders, Gerald Ronson, Sir Jack Lyons ja Anthony Parnes firma aktsiahinnaga manipuleerimises. Vanglakaristused, trahvid ning Jack Lyons kaotas ka oma sir´i tiitli. Meestele saadi jälile, kui SEC-i poolt Milkeni juhtumis üle kuulatud Ivan Boesky ?laulma? hakkas.

Mitu aastat hiljem: rikkad jäävad rikasteks?

?? 1991. aastal vangi läinud ja 900 miljoni dollari eest trahve tasunud Michael Milkenil läheb endiselt hästi. Arvati, et isegi trahvi maksmise järel oli tema tollane varandus vähemalt miljard dollarit väärt. Täna kirjutab Forbes tema nime taha juba 3 miljardit. Väätpaberitega kauplemine ja finantsnõustamine on talle küll eluks ajaks keelatud. Tõsi, 1998. aastal pidi ta SEC-ile maksma veel kord 47 miljonit dollarit finantsnõustamise keelu rikkumise eest. Praegu tegeleb Milken peamiselt heategevusega ning toetab paljusid mittetulundusühinguid.

?? Pankrotistunud DrexelBurnhami riismetest on välja kasvanud mitu uut finantsalal tuntud firmat. Nii tegeleb Burnham Financial Grupp investeeringute juhtimisega. Drexel Burnham Lambert Real Estate?i alaks, nagu nimigi ütleb, on kinnisvara. DrexelBurnhami eksjuhid on ka tuntud riskikapitali ettevõtte Apollo Management taga.