Endine USA keskpanga juht Paul Volcker, kelle järgmiseks presidendiks valitud Barack Obama nimetas hiljuti oma nõunikuks majanduse kriisist väljaaitamise alal, võib hakata riigi poolt jälgima USA autotööstuse kolme tippettevõtte ümberkujundamist, teatas USA kongressi esindajatekoja esimees Nancy Pelosi täna eetrisse antud intervjuus, kirjutas Reuters.

Demokraadid ja Valge Maja peavad läbirääkimisi 15 miljardi dollari suuruse laenu andmise Detroidi kolmele autohiiule GMile, Chryslerile ja Fordile, juhul kui need oma tegevuse ja tootmise elujõuliseks ümber kujundavad. Kava peab lõpliku heakskiidu saama kongressilt.

"Ma tahaks, et keiser nimetataks ametisse enne esimese dollari kulutamist, teoreetiliselt sel nädalal," ütles Pelosi. "Ma arvan, et keegi Paul Volckeri taoline, kellel on mõlema partei usaldus ning avalik ja erasektori usaldus," vastas Pelosi küsimusele, kes võiks tippametnikuks saada.

Pelosi sõnul peaks autokeiser ehk autotootjate reformide järele valvava nõukogu esimees käituma pigem proaktiivselt ehk ise muutusi algatama kui lihtsalt päästekava rakendamist jälgima.  

Paul Volcker, keda majandusteadlaste ja -praktikute kogukond praegugi suure au sees peab, mängis aserahandusministrina tähtsat rolli otsustes, millega USA loobus dollari sidumisest kullaga aastal 1971. Volckeri teeneks loetakse ka seda, et tema juhitud USA keskpank päästis riigi 1970ndatel alanud kriisist, viies inflatsiooni alla 1981. aasta 13,5 protsendilt 3,2 protsendile aastaks 3,2 protsendile.