Aasta oli 2010, kui Eike Batista kuulutas saates „60 minutit", et tõuseb õige pea mööda Lõuna-Ameerika rikkurite esinumbrist Carlos Slimist. See oli julge väljaütlemine - Batista ei olnud siis isegi maailma jõukamate esisajas. Tema hinge taga oli toona 8, Slimil 63 miljardit dollarit. Aga Batista elas head elu - äril läks väga hästi, tal oli Playboy modellist abikaasa, imeilus häärber, kümned eksootilised autod ja kolm erajahti.

Kaks nädalat hiljem ütles Batista Business Weekile, et tal on 2020. aastal varandust üle 100 miljardi dollari. Panused olid niisiis veelgi kasvanud.

Pool sellest ajast on tänaseks möödunud ning väga palju on muutunud.

Kaks aastat pärast „60 minutile" antud intervjuud oli mees igatahes graafikus. Keeruliste skeemidega kokku viit nafta- ja maagaasiettevõtet kontrollinud mehe varandus oli kasvanud 330%, mis võrdus 34,5 miljardiga. Ta oli tõusnud maailma rikkuselt 7. inimeseks. Brasiilia president Dilma Rouseff nimetas meest „Brasiilia uhkuseks".

2012. aasta august oli maailma energiaturu murdepunkt, see oli ka Batista absoluutne tippaeg. Aga siis...

...järgneva 12 kuu jooksul hakkas juhtuma. Tema naftafirma OGX tootlus kukkus 87% - 750 000 barreli asemel toodeti nüüd vaid 15 000 barrelit päevas. Mineraalide hindade langus mõjutas ka tema ülejäänud nelja ettevõtet. Asja tegi palju hullemaks see, et mees käendas isiklikult 3,5 miljardi dollari ulatuses ettevõtete laene. Kreeditorid olid tema ümber nagu raisakullid. OGX andis peagi sisse pankrotiavalduse. See oli Ladina-Ameerikas ajaloo suurim pankrotijuhtum.

Vähem kui aastaga kaotas mees oma varandusest 99,4% - see langes 34,5 miljardilt 200 miljonile. Ta oli sunnitud maha müüma oma kodud, autod, jahid ja ka 50 miljonit maksnud eralennuki Gulfstream G550.

Täna on mees veelgi kehvemas majanduslikus seisus. Ta on võlgu 1,2 miljardit dollarit.

Sel nädalal läks lugu hapumaks, kui Brasiilia kohtunik tegi määruse arestida kogu Batista ülejäänud vara. Arvutid, autod, kinnisvara, paat ning lennuk. Arestiti ka tema pangakonto ning võeti ära 32 000 dollarit sularaha. Et löök oleks veel valusam, postitas Brasiilia politesi oma Twitteri kontole foto sellest, kuidas Batista valget Lamborghinit ära veetakse.

Fotot vaata siit.

Täna on pankrotis viiest Batistale kuulunud suurest ettevõttest neli. Lisaks süüdistatakse teda varade kantimises. Kui ta süüdi mõistetakse, siis võib teda ees oodata 13 vangla-aastat.

Vaatamata kõigele sellele on Eike Batista kindel, et tõuseb taas ja teeb suure comeback'i. Eks ole näha, kuidas see tal õnnestub.