Kim Dotcom (õige nimega Kim Schmitz) on meilegi tuntud - tema heaks on töötanud eestlane Andrus Nõmm, keda USAs süüdistatakse autoriõiguste rikkumises. Dotcom on eriskummaline mees, kes lõi YouTube'ile sarnase failide jagamise teenuse Megaupload. See oli piraatsisu levitav keskkond.

Megaupload oli meeletult populaarne. Kogu asja juhiti Hong Kongis asuvast viie-tärni hotellist, kus üks öö maksis 12 000 dollarit. Oma edu tipul külastas seda lehekülge 50 miljonit inimest päevas, mis tegi sellest toona populaarsuselt 13. veebilehe maailmas. Seal oli 12 miljardit faili ja enam kui 100 miljonit liitunut.

Reklaamimüügist ja liitumistasudest teenis Megaupload tohutuid summasid. Kohtudokumentidest tuleb välja, et 2010. aastal oli veebilehe käive 42 miljonit dollarit. Oma tegevusaja jooksul tõi see sisse vähemalt 200 miljonit dollarit.

Kim Dotcom elas väga laia elu, kust ei puudunud autod, jahid ning lennukid, ega ka Uus Meremaal asuvad majad, millede koguväärtus oli ligi 25 miljonit dollarit. Ta reisis koos Playboy „jänkudega" ning tema Lamborghini numbrimärgil oli kirjas „GOD". 2012. aasta 19. jaanuaril ta arreteeriti. Muuhulgas konfiskeeriti 5 miljoni eest luksusautosid. Ka tema ülejäänud autodel olid erilised numbrimärgid: „HACKER", „STONED", „GUILTY" ja „MAFIA".

2012. aasta 20. jaanuaril korraldas Uus Meremaa politsei koos USA ametivendadega Dotcomi häärberis reidi. Konfiskeeriti kogu mehe maine vara, ka äride vara. Megaupload pandi kinni. Kokku hinnati konfiskeeritud vara väärtuseks 67 miljonit dollarit.

Järgmise kahe aastaga kulutas härra Dotcom ligi 10 miljonit, et end kaitsta ning võidelda selle vastu, et teda USAle välja ei antaks. Igal sammul on Uus Meremaa prokurörid sattunud hätta õigustamaks tema vahistamist ja ettevõtte hävitamist. 2012. aasta juunikuus otsustas Uus Meremaa kohus, et mehe vahistamine ja vara ära võtmine ei olnud seaduslikud. Sellega sai ta tagasi 9 miljoni eest raha ning varasid. Kõik see läks õigusabiteenuse eest maksmiseks.

Dotcomi suurim võitlus on aga käinud 67 miljoni üle, mis on siiani USA valitsuse käes. Seda nii raha kui ka asjade kujul. Ta soovib vara tagasi saada. 2014. aasta novembris kuulutas mees, et on pankrotis.

Paraku teatas USA kohus äsja, et nad lubavad valitsusel 67 miljoni dollari eest vara endale jätta. See oli šokeeriv otsus. Kohtu sõnul on Dotcom tehniliselt võttes põgenik.

Vihane Kim ütles selle peale ajakirjanikele:

„Mind põgenikuks tembeldades on USA kohus andnud valitsusele legaalse võimaluse minu paljaks varastamiseks ja seda ilma igasuguse kohtuprotsessita. See oli tagaseljaotsus. Mul ei võimaldatud end kaitsta. Kohtunik otsustas, et ma ei saa end kaitsta, sest tema meelest olen ma põgenik."

Ta lisas, et USA kohtusüsteem pidi sellise otsuse tegema, sest kui nad oleks otsustanud Dotcomi kasuks, oleks see seadnud Uus Meremaa valitsuse piinlikku olukorda.

„Mõelge milline häbi. Nad oleksid pidanud kõik tagasi tooma. Uus Meremaa meediakanalid oleks kohal olnud, kui politsei toob kõik asjad tagasi - autod, televiisorid, serverid jne. Mina näitan neile, kuhu see kõik panna."

See oleks olnud koomiline vaatepilt tõesti. Dotcom oleks selle meediaspektaakli kindlasti ka korraldanud.

Mees on väga närvis. Riik, kus ta ei ela, tuli tuhandete kilomeetrite kaugusele, riiki, kus nende võim ei kehti, ning varastas ta paljaks. Tema tulus ettevõte hävitati. Isegi, kui tegemist oli väga kahtlase tegevusega, piraatlusega, ei saa heaks kiita seda, et ühe riigi võim tuleb teise riigi territooriumile ja hävitab kogu inimese elu mõne näpuliigutusega.