Uuringu tulemused on nii kurvastavad kui ka lootusrikkad, kirjutas Forbes. Negatiivse poole pealt lähevad depressioon ja ärevushäired üle maailma maksma enam kui triljon dollarit aastas.

Positiivne on aga see, et iga dollar, mis investeeritakse vaimse tervisega kimpus olevate inimeste aitamiseks ja ravimiseks annab tagasi neli dollarit. Seda seetõttu, et suudetakse taastada haiguste käes kannatavate inimeste võime teha tööd ja majandusse panustada.

„Me ei ole mõistnud nii hästi suhet vaimse tervise ja majanduse vahel, kui oleksime pidanud,“ ütleb Harvardi Ärikooli õppejõd Nava Ashraf. Ashraf täpsustas, et seda suhet tuleb mõista mõlemalt poolt. Nii selles osas, et vaimne tervis võib mõjutada majanduslikku produktiivsust ja viisil, mis näitab selgelt, et ka inimeste vaimse tervise heaolu on majanduse arenguks oluline.

Ashraf on veetnud enamuse oma karjäärist uurides majanduse ja psühholoogia seoseid. Näiteks Zambias tehtud uuring näitas, et naiste vaimne tervis paranes tunduvalt, kui neile tagati ligipääs rasestumisvastastele vahenditele. Naised ei pidanud enam sõltuma meestest, et nemad kasutaksid kondoomi. „Nägime, et need naised said tagasi tunde, et kontrollivad oma elu ise,“ seletas Asharf.

Inimesed, kes tunnevad end omavat suuremat kontrolli oma elu üle, kannatavad tõenäoliselt vähem ärevuse ja depressiooni sümptomite all.